Na czym polega proces natłuszczania paszy?
Pasza poza podstawowymi składnikami, do których należą zboże, śrut i dodatki mineralno-witaminowe, jest również wzbogacona o komponenty płynne. Najpowszechniejszym rozwiązaniem jest olej, który pozwala zwiększyć wartość energetyczną pokarmu i jednocześnie zmniejszyć jego pylistość. Rozwiązanie to jest najczęściej stosowane w żywieniu młodych zwierząt, tj. w pierwszej fazie tuczu. Jak przebiega ten proces?
Dlaczego natłuszczanie paszy jest ważne?
Im większy poziom energii w dawce pokarmowej, tym większa przyswajalność białka. Z kolei im lepsza przyswajalność białka, tym lepszy wzrost zwierząt tj. przyrosty domowe. Stosowanie procesu natłuszczania paszy pozwala znacząco skrócić czas tuczu zwierząt, co przynosi ogromne zyski dla produkcji – zmniejsza koszty, ale też przyśpiesza osiągnięcie zysków. Natłuszczanie pasz odgrywa kluczową rolę w przypadku loch karmiących i przygotowywanych do rozrodu. Dodatkowo wybranie takiego żywienia latem pozwala zminimalizować wystąpienie stresu cieplnego u świń.
Specjalista z firmy ZUPTOR wyjaśnia, że tłuszcze mają aż dwa razy więcej energii metabolicznej niż węglowodany i białka. Ich obecność wpływa również pozytywnie na przyswajanie witamin takich jak A, D3, E i K. Co więcej, mają także przełożenie na uzyskiwany ostateczny atrakcyjny smak paszy, który sprawia, że trzoda chętniej pobiera pokarm.
Jak przebiega proces natłuszczania paszy?
Proces natłuszczania paszy odbywa się podczas mieszania wszystkich składników w specjalnie do tego celu przystosowanym mieszalniku. Przeprowadzenie tych czynności wymaga także użycia natłuszczarki do paszy – jej zadaniem jest umożliwienie podania odpowiedniej ilości oleju. W zależności od stosowanego urządzenia może ona aplikować 10-15 l substancji na minutę – jest to tzw. dozowanie czasowe. Po zamontowaniu elektronicznego licznika oleju bądź przepływomierza jest możliwe ustawienie dozowania ilościowego.
Aby jednak było to możliwe – konieczne jest napełnienie zbiornika. Najczęściej czynność ta odbywa się poprzez podłączenie beczki z olejem do króćca wlotowego znajdującego się przy natłuszczarce. Możliwe jest również uzupełnienie zawartości maszyny po otwarciu górnej pokrywy.
Sam element ma prostą budowę – składa się ze pojemnika na olej o pojemności kilkuset litrów, przewodu doprowadzającego substancję do mieszalnika oraz dyszy montowanej w dachu konstrukcji. Istotnym elementem każdej natłuszczarki jest grzałka z termostatem, która pozwala uzyskać odpowiednią temperaturę tłuszczu. Producenci oferują także modele ocieplone, które ułatwiają przechowywanie substancji w niskich temperaturach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana