Systemy audiowizualne polecane do restauracji
Oprawa audiowizualna restauracji jest istotnym czynnikiem, który wpływa na samopoczucie klientów oraz klimat, jaki wytworzy się w lokalu. Nowoczesne nagłośnienie zapewni właściwą jakość odtwarzanej muzyki, a ekrany LED umożliwiają projekcję klipów muzycznych, reklam oraz pokazów slajdów. Nastrojowa muzyka w dobrym wydaniu to element, który z pewnością przyciągnie gości.
Jakie systemy audiowizualne umilą gościom oczekiwanie?
Profesjonalne systemy nagłośnienia to elementy, które zapewniają estetyczny wygląd oraz najwyższej jakości muzykę w całym lokalu. Oprócz dobrze dobranych i rozmieszczonych głośników warto także zainwestować w ekran, na którym wyświetlimy teledyski lub wzmagające apetyt prezentacje i pokazy slajdów.
Aby stworzyć naprawdę profesjonalną oprawę muzyczną w restauracji, należy połączyć ze sobą kilka elementów. Muzyka w lokalu powinna być niezbyt głośna jednak wyraźnie słyszalna. Istotnym czynnikiem jest także dobór odpowiednich urządzeń. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi np. firma Audio Art z Wrocławia.
Na rynku istnieją zestawy przeznaczone do powierzchni nieprzekraczających określonej ilości metrów kwadratowych. Kompaktowe projekty zawierają m.in.:
- głośniki,
- wzmacniacz,
- pilot,
- mikrofon,
- moduł Bluetooth,
- odtwarzacz mp3.
Wszystkie te elementy można także połączyć z ekranem telewizyjnym i serwować gościom rozrywkę zarówno dla uszu, jak i oczu.
Jak dobrać system audiowizualny do wielkości i typu lokalu?
W tym celu warto przeprowadzić pomiary akustyczne, które umożliwią stworzenie odpowiedniej adaptacji. W taki sposób specjaliści wskażą potencjalne miejsca rozmieszczenia głośników i stworzenia wielowarstwowego systemu audiowizualnego do restauracji. Przed montażem systemu należy zwrócić uwagę na:
- rodzaj nagłośnienia, np. mp3, radio, USB, bluetooth,
- cel nagłośniania, czyli dokładne plany związane z atrakcjami w lokalu. Należy określić czy lokal będzie organizował koncerty, pokazy filmowe czy tylko serwował oprawę muzyczną kolacji dla swoich gości,
- podziała lokalu na strefy, które umożliwią odtwarzanie głośnej muzyki w jednym pomieszczeniu i cichej w drugim,
- rodzaj sterowania np. pilot, ekran dotykowy lub inne rozwiązania,
- rodzaje głośników – np. wiszące, przyścienne lub przy sufitowe.
Warto, aby wybrany sprzęt był prosty w obsłudze oraz zapewniał estetyczny i dopasowany do lokalu efekt wizualny. Kameralne miejsca lepiej komponują się z drewnianymi i ponadczasowymi głośnikami, podczas gdy lokale w nowoczesnym wydaniu odniosą korzyści z bardziej innowacyjnych projektów.
Kolejną kwestią jest położenie pomieszczeń lokalu oraz ewentualnego ogródka. Jeśli restauracja ma także zewnętrzny i niezadaszony teren – należy dostosować system do innych warunków pogodowych. Podczas rozmieszczania i planowania instalacji audiowizualnej warto także wspomóc się rysunkami technicznymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana