Przedsiębiorca
12 kwietnia 2018

Specyfikacja najlepszych browarów

Każdego roku branża piwowarska notuje kilkuprocentowy wzrost sprzedaży. Dzieje się tak między innymi w związku ze stale zwiększającym się współczynnikiem spożycia piwa przez statystycznego Polaka – w ostatnich latach osiągnięto granicę stu litrów na osobę. Różnego rodzaju raporty wykazują również to, że Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na wybór piw. Powoduje to znaczny wzrost popularności takich lokali jak browary.

Jak wyglądają małe browary?

Dzisiejsze lokalne browary to najczęściej dwupoziomowe restauracje, które dzielą się na dwie strefy: casualową i elegancką. Często mają klasyczny wystrój w ciepłych barwach, inspirowany stylami rustykalnym czy industrialnym. Olbrzymią zaletą browarów jest bogata oferta zarówno najlepszych piw, jak i dań regionalnych, polskich i europejskich. Tak jest w przypadku Minibrowaru Majer, który mieści się w sercu województwa śląskiego, w Gliwicach. To właśnie takie miejsca tworzone są z pasją przez uznanych na rynku krajowym piwowarów, którzy doskonale znają sztukę browarnictwa. Wiedza dotycząca technik produkcji piw pozwala na tworzenie napojów chmielowych, które swoim wyrazistym smakiem nie przypominają butelkowanych piw sklepowych.

Rodzaje piw w browarach i ich produkcja

Na sukces browarów składają się wiedza browarnicza najlepszych piwowarów, a także nowoczesna technologia, która pozwala na wytwarzanie piw według staropolskich receptur. Prawdziwe warzelnie, które dbają przede wszystkim o wysoką jakość swoich wyrobów, do produkcji piwa wykorzystują niewielką liczbę składników. Najczęściej jest to woda, drożdże, słód i chmiel. Sam proces wytwarzania piwa jest bardzo czasochłonny i wymagający dużej wiedzy piwowarskiej. Pierwszy etapem jest śrutowanie, które ułatwia rozpuszczenie składników ekstraktywnych słodu w wodzie. Następnie dochodzi do zacierania, które trwa około półtorej godziny. To wtedy skrobia zawarta w ziarnach przekształca się w gotowe do fermentacji cukry – potrzebny jest do tego zacier, który stanowi podgrzana w kadzi warzelnej woda wraz ze słodem. Kolejnym etapem jest filtracja, dzięki której wytworzona jest brzeczka. To do niej dodaje się chmiel, który jest wraz z brzeczką gotowany i klarowany – temperatura i długość warzenia mają znaczenie dla aromatu i smaku piw. Ostatnimi etapami warzenia piwa jest fermentacja i leżakowanie. To one pozwalają na uzyskanie odpowiednich właściwości fizykochemicznych piwa, a także uzyskanie najlepszego bukietu smakowo-zapachowego. Najlepsze browary tworzą takie piwa niepasteryzowane jak jasny kellerbier, pszeniczny hefeweizen, ciemny schwarzbier, a także koźlak – są one warzone według normy Beyerischen Reinheitsgebot, która pochodzi z 1516 roku.

Wycieczki z piwowarem dodatkową atrakcją

Wiedza z zakresu browarnictwa, a także pasja najlepszych piwowarów, którzy często mają dodatkowe zainteresowania takie jak zbieranie etykietek piw z całego świata, pozwala na urozmaicenie czasu spędzanego w browarach – w przypadku imprez okolicznościowych takich jak integracje pracownicze, warto skorzystać właśnie z wycieczek z piwowarem po „chmielowym świecie”. To oni pokazują gościom proces warzenia piwa, a także zasady funkcjonowania urządzeń takich jak kadzie warzelne wraz z instalacjami. Dodatkową atrakcją jest ceremonia uroczystego odbicia beczki – warto przeżyć takie wydarzenie w swoim życiu. Zabawa do białego rana gwarantowana!