Przedsiębiorca
4 czerwca 2019

Wpływ młóta browarnianego na krowy hodowlane

Liczne zalety, jakie ma młóto browarniane, sprawiają, że rolnicy chętnie włączają ten produkt do mieszanek paszowych dla swoich zwierząt. Szczególnie korzystne jest podawanie wysłodzin browarnych bydłu hodowlanemu. Wysoka zawartość łatwego do przyswojenia białka, która cechuje młóto browarniane, sprawia, że ten odpadek powstały podczas produkcji piwa ma właściwości mlekopędne.

Dlaczego warto podawać młóto bydłu?

Młóto browarniane stanowi atrakcyjną alternatywę dla syntetycznych wysokobiałkowych dodatków do pasz – jest tańsze, a przy tym dostarcza wielu innych potrzebnych składników odżywczych: cennych dla bydła aminokwasów, witamin A oraz E, witamin z grypy B, cukrów strukturalnych, związków fosforu i wapnia, tłuszczów, a także innych makro i mikroelementów. Młóto zawiera też włókna, które powinny znaleźć się w diecie trzody chlewnej. Wysoka zawartość białka pozytywnie wpływa na produkcje mleka i poprawia jego jakość.

Pamiętajmy, że żywienie to najważniejszy czynnik wpływający na mleczność krów – jedynie dobrze odżywiona krowa jest w stanie dawać wiele mleka, które cechuje wysoka jakość. Istotna jest nie tylko sama pasza, ale stosowanie dodatków takich właśnie jak wysłodziny browarne. Inne czynniki to cechy indywidualne krowy, warunki hodowlane oraz umiejętne zachowanie okresów między wycieleniem a kryciem krowy.

Wysłodziny browarniane są świetnym rozwiązaniem, ponieważ są dla bydła lekkostrawne – zawierają też dużo hemobłonnika. Stanowią też dla krów smaczny dodatek, a więc jako składnik mieszanki sprawią, że zwierzęta będą chętniej przyjmowały pokarm. Zmiany w kondycji żywca są widoczne gołym okiem; racice i szczecina stają się mocniejsze oraz zdrowsze. Młóto korzystnie wpływa też na płodność zwierząt.

Kiedy kupować i jak dawkować młóto?

Największa część rocznej produkcji wysłodzin browarnych, bo aż 70%, ma miejsce wiosną i latem. Wtedy też ceny tego surowca są najtańsze. Przez pozostałą część roku produkowane jest 30%, co oznacza, że spada dostępność, a ceny wzrastają, choć ta ostatnia kwestia nie jest aż takim problemem. Kiedy na rynku młóta jest mało, pierwszeństwo u dostawcy mają tak zwani stali klienci, co sprawia, że indywidualni hodowcy mogą mieć trudności w znalezieniu surowca. Większość zatem nabywa młóto w okresie wiosenno-letnim.

Świeże młóto ma dużą zawartość wody, a to powoduje szybkie psucie się – zwierzęta mogą być nim skarmiane zaledwie przez kilka dni. W celu przedłużenia zdatności wysłodziny należy poddać procesowi zakiszenia lub suszeniu. W takiej formie również mogą być dodawane do mieszanek paszowych. Gwarancją zakupienia produktu zdrowego i bezpiecznego jest współpraca ze sprawdzoną firmą, taką jak Domino, która jest czołowym polskim dystrybutorem młóta browarnianego, zajmującego się gospodarowaniem młótem browarnianym.