Certyfikat ATP. Co to takiego?
Międzynarodowy handel stawia wiele wymagań dotyczących transportu towarów zarówno przed dostawcami, jak i producentami. Szczególnie restrykcyjne przepisy dotyczą artykułów, które są narażone na szybkie psucie się. Obejmują one przewóz żywności, w tym warzyw, owoców czy mrożonek. Aby ujednolicić normy i wymagania transportu tego typu ładunków, wprowadzono obowiązek dysponowania świadectwem ATP. Co to za certyfikat? Dowiedz się więcej.
Certyfikat ATP – co to takiego?
Na początku września 1970 roku w Genewie podpisano konwencję, która dotyczyła przewozu szybko psujących się produktów żywnościowych. Polska ratyfikowała tę umowę kilkanaście lat później – w roku 1984.
Celem wprowadzenia w życie tej umowy było polepszenie warunków, w jakich transportuje się żywność. Dotyczy ona przewozów realizowanych koleją, samochodami i drogą morską. Kierowca, który transportuje żywność podatną na szybkie zepsucie, musi zawsze mieć przy sobie certyfikat ATP. W innym razie, w przypadku kontroli, czekają go dotkliwe konsekwencje finansowe i kary rzędu nawet kilku tysięcy złotych.
W umowie tej zostało dokładnie opisane, jakiego rodzaju żywność musi być przewożona w pojazdach z certyfikatem ATP. Jest tam również mowa o wymaganiach, które muszą spełnić te samochody.
„Dzięki nowoczesnej flocie można dziś bezpiecznie transportować żywność bez obaw o to, że popsuje się ona podczas jej przewożenia. Jest to bardzo ważne z punktu widzenia obowiązujących przepisów, ale i jej producentów, którzy zawsze chcą, aby ich artykuły dotarły do odbiorców w nienaruszonym stanie” – mówi ekspert z firmy Lakmex.
Jakie wymagania należy spełnić, aby pojazd otrzymał certyfikat ATP?
W umowie ATP można znaleźć informacje na temat tego, w jakiej temperaturze trzeba przewozić konkretne rodzaje żywności. Oprócz tego opisane są tam warunki termiczne, które musi zapewniać pojazd transportujący szybko psującą się żywność. Dzięki wprowadzeniu tych przepisów transport żywności stoi na wysokim poziomie, a żadne czynniki zewnętrzne nie są w stanie zagrozić jakości i walorom smakowym produktów.
Pojazd, który ma być wykorzystywany do transportu tego typu żywności, musi być odpowiednio przystosowany. Po pierwsze musi on spełniać surowe normy dotyczące termoizolacyjności. Ponadto zamontowany w nim agregat chłodniczy musi pracować w ten sposób, aby skutecznie obniżać i kontrolować temperaturę wewnątrz nadwozia pojazdu. Do przewozu szybko psującej się żywności służą kontenery, naczepy oraz przyczepy. Mogą one stanowić chłodnie, lodownie lub środki transportu izolowane termicznie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana