Czym się wyróżniają nowoczesne żurowniki do wytwarzania zakwasu?
Fermentatory zakwasu to jedne z najważniejszych urządzeń w nowoczesnych piekarniach. Maszyny nowej generacji umożliwiają przeprowadzenie w pełni zautomatyzowanego, kontrolowanego procesu fermentacji. W naszym artykule przyjrzymy się bliżej konkretnemu urządzeniu z tej kategorii, opowiadając o nim więcej od strony technicznej. To żurownik BAKER R.
Możliwość sterowania czynnikami decydującymi o smaku pieczywa
Przejdźmy od razu do rzeczy: żurownik, fermentator mąki żytniej BAKER R, który przyciągnął naszą uwagę, to urządzenie polskiej firmy BakerLink z Łodzi. Jak zasugerowaliśmy we wstępie, żurownik umożliwia przeprowadzenie w pełni kontrolowanego procesu fermentacji. Możemy więc uzyskać zakwas z bardzo precyzyjnych proporcji mąki i wody. Żurownik miesza składniki, jednocześnie podgrzewając je do właściwej dla ich fermentacji temperatury, co pobudza namnażanie się pożądanych bakterii kwasu mlekowego oraz drożdży. Czas faz pracy fermentatora mąki żytniej jest ustawiany zgodnie z zaplanowaną recepturą. Mamy więc do czynienia z możliwością regulowania trzech czynników, które decydują o smaku pieczywa. To proporcje składników, temperatura oraz czas fermentacji. Omawiany fermentator jest sterowany przez program specjalnie napisany dla produkcji zakwasu żytniego. Dane związane z przebiegiem fermentacji są wprowadzane w automatyczny panel sterujący.
Budowa, ważne elementy i wyposażenie żurownika
Zbiornik fermentatora jest produkowany w różnych wielkościach w zależności od potrzeb piekarni. Należy zaznaczyć, że zbiornik może zostać wykonany na indywidualne zamówienie, co ma szczególnie duże znaczenie przy ograniczonej powierzchni. Jest wykonany ze stali nierdzewnej przystosowanej do urządzenia, które jest użytkowane przez przemysł spożywczy. Jeśli chodzi o budowę, warto też wspomnieć, że mieszadło omawianego żurownika jest napędzane wysokiej jakości przekładnią. Ważne elementy i wyposażenie żurownika to zestaw elementów w standardzie; mamy też wyposażenie opcjonalne.
Wyposażenie standardowe żurownika to odpowietrznik i dwa otwory spustowe, króciec przyłączeniowy wody i otwór zasypowy mąki, krańcowy włącznik w klapie, układy chłodzenia, magazynowania i podtrzymania temperatury fermentacji, czujnik temperatury i poziomu, a także dotykowy panel sterowania. Opcjonalnie żurownik może być również wyposażony w pompę dozującą, rurociąg do punktu dozowania z pneumatycznymi zaworami, wagi (czujniki tensometryczne) oraz system automatycznego mycia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana