Dlaczego warto uprawiać kukurydzę?
Kukurydza nie jest naszym rodzimym gatunkiem, jednak z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, gdyż jej uprawa jest po prostu opłacalna. Wykorzystuje się nie tylko ziarna, ale też części zielone. Poleca się ją zarówno rolnikom, jak i hodowcom zwierząt, do produkcji własnej paszy. Jakie są największe zalety kukurydzy i gdzie jest powszechnie wykorzystywana?
Łatwa uprawa i duża wydajność
Współczesne gatunki kukurydzy są odporne na szkodliwe czynniki środowiska, dlatego bardzo łatwo się je uprawia. Roślina ta daje nieprawdopodobnie duże plony i może być wykorzystywana w całości, a nie tylko na ziarna. Rolnicy doskonale wiedzą, że z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na kukurydzę, przede wszystkim pod kątem paszy dla zwierząt. Inwestując w uprawę kukurydzy, można wiele zyskać!
Odmiany ziaren kukurydzy:
- Flint – twarde na zewnątrz i umiarkowanie twarde w środku.
- Dent – twarde na zewnątrz i miękkie w środku, nazwa pochodzi od charakterystycznej wklęsłości na zewnętrznej części.
- Pop corn – najtwardsza odmiana ziaren.
- Cukrowa – ziarna są szkliste i o dużej zawartości cukru.
Ważne jest jednak, aby zawsze inwestować w dobry materiał siewny, z którego rozwiną się silne rośliny. Firmą oferującą wysokiej jakości nasiona kukurydzy jest między innymi Rolnas, której siedziba znajduje się w Bydgoszczy.
Pasza energetyczna
Zastosowanie paszowe stanowi największy procent upraw kukurydzy w Polsce. Chów przemysłowy stale się rozwija, a pasza z kukurydzy może być wykorzystywana w żywieniu zarówno bydła mięsnego, jak i mlecznego. Ziarna kukurydzy posiadają doskonały współczynnik energetyczny i pokrywają zapotrzebowanie bytowe oraz produkcyjne zwierząt.
Pasze z kukurydzy to:
- Ziarno – zbierane w fazie pełnej dojrzałości. Można uzyskać aż 10 ton ziarna z jednego hektara uprawy. Podaje się w formie śrutowanej, gniecionej lub jako granulat.
- Kiszonka – najbardziej ekonomiczny sposób wykorzystania kukurydzy, gdyż zakisza się całe rośliny w momencie, kiedy ziarna osiągają dojrzałość mleczną. Plony wynoszą wtedy około 50 ton na hektar.
Żywność i przemysł
Produkcja zwierzęca to nie jedyna gałąź przemysłu, która wykorzystuje kukurydzę. Ma ona również ogromne znaczenie w żywieniu człowieka. Z ziaren kukurydzy powszechnie wytwarza się produkty spożywcze, takie jak mąka, płatki kukurydziane, kaszka, konserwy oraz uwielbiany na całym świecie popcorn. Kukurydzę można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej. Roślina ta ma znaczenie również w przemyśle farmaceutycznym, papierniczym, górniczym i budowlanym, gdzie wykorzystuje się skrobię. Wytwarza się z niej także bioetanol oraz biogaz.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana