Historia pralinek w pigułce

Francuskie praliny
Chociaż współcześnie bombonierki trafiają do sklepów z hurtowni – takich jak hurtownia Anpol – niegdyś ich uzyskanie było dużo bardziej problematyczne. Francuzi utożsamiają wczesną wersję pralinek z osobą Clémenta Lassagne, który w XVII wieku miał serwować je na dworze samego Króla Słońce, Ludwika XIV. Ich nazwa wzięła się ponoć od jednego z wielmożów goszczących na dworze władcy, księcia du Plessis‐Praslin. Wynalezienie pralinek, w zależności od opowiadanej wersji tej historii, przypisywane jest trzem osobom: Lassagne, jego uczniowi oraz samemu Ludwikowi XIV, który znany był wówczas jako największy wielbiciel czekolady. Pralinki zyskały dużą popularność i renomę, a Clément Lassagne otworzył lokal w okolicy Paryża, w którym zaczął je serwować. Po jego śmierci słuch o pralinkach zaginął, a dopiero nowy właściciel lokalu, Léon Mazet, rozpoczął na nowo ich produkcję. Dużo czasu minęło jednak, zanim technologia pozwoliła na ich masowe wytwarzanie. Francuskie pralinki to oblane czekoladą orzechy lub migdały, zanurzone wcześniej w karmelu. https://www.youtube.com/watch?v=rsJQDvt2Hh4Belgijskie praliny
Belgowie podeszli do sprawy pralinek zupełnie inaczej – u nich pralinki wzięły swój początek w… aptece! Czekoladzie przypisywano duże właściwości lecznicze, do tego stopnia, że serwowano ją chorym. Jeden z aptekarzy otaczał czekoladą inne lekarstwa, których pacjenci nie chcieli przyjmować ze względu na ich smak. Wnuk owego aptekarza rozwinął jego pomysł, rozpoczynając wytwarzanie pralinek w 1912 roku – w ich wnętrzu, zamiast lekarstw, znajdowały się słodkie kremy. Pakowano je wówczas w pudełka zwane ballotin.Tam, gdzie drogi się zbiegają
Francuskie pralinki trafiły w zmienionej formie do USA. Tam wykonywano je jednak bez czekolady – z śmietany, masła, cukru, mleka i orzechów pekan, którymi zastąpiono drogie wówczas w tej części świata migdały. Ich zwyczaj szybko jednak spotkał się z belgijskim, dając początek współcześnie znanym pralinkom. Za klasyczne nadzienie uznajemy obecnie mieszankę śmietanki i zmielonych orzechów (lub migdałów). W pudełku z pralinkami znajdziemy jednak wiele innych smaków, których ilość jest w zasadzie nieskończona. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Kancelaria Doradztwa Podatkowego Jarosław Piątek
Doradztwo podatkowe woj. dolnośląskie50-148 Wrocław, Wita Stwosza 16 lok. 32
-
Piotr Jańczak Doradca podatkowy Kancelaria prawna
Doradztwo podatkowe woj. wielkopolskie60-321 Poznań, Bułgarska 78C lok. 6
-
Praca Bolt Uber FreeNow - Wynajem samochodów - Ocean Drive Park
Praca tymczasowa - agencje woj. kujawsko-pomorskie85-219 Bydgoszcz, Nakielska 45 lok. 8