Artykuł sponsorowany

Historia pralinek w pigułce

Historia pralinek w pigułce
Niemal wszyscy lubią pralinki. Po części wynika to z ich unikatowej natury. Najczęściej otrzymujemy je w formie bombonierki zawierającej wiele rodzajów czekoladek. Każda z nich ma inne nadzienie, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie. Prócz smaku, pralinki różnią się także wyglądem. Mogą być minimalistyczne, bogato zdobione i całkowicie niestandardowe, zaskakując kształtem, fakturą i kolorami. Ich historia jest pełna zakrętów – najpopularniejsza jej wersja mówi o Francji i Belgii jako krajach pochodzenia pralinek.

Francuskie praliny

Chociaż współcześnie bombonierki trafiają do sklepów z hurtowni – takich jak hurtownia Anpol – niegdyś ich uzyskanie było dużo bardziej problematyczne. Francuzi utożsamiają wczesną wersję pralinek z osobą Clémenta Lassagne, który w XVII wieku miał serwować je na dworze samego Króla Słońce, Ludwika XIV. Ich nazwa wzięła się ponoć od jednego z wielmożów goszczących na dworze władcy, księcia du Plessis‐Praslin. Wynalezienie pralinek, w zależności od opowiadanej wersji tej historii, przypisywane jest trzem osobom: Lassagne, jego uczniowi oraz samemu Ludwikowi XIV, który znany był wówczas jako największy wielbiciel czekolady. Pralinki zyskały dużą popularność i renomę, a Clément Lassagne otworzył lokal w okolicy Paryża, w którym zaczął je serwować. Po jego śmierci słuch o pralinkach zaginął, a dopiero nowy właściciel lokalu, Léon Mazet, rozpoczął na nowo ich produkcję. Dużo czasu minęło jednak, zanim technologia pozwoliła na ich masowe wytwarzanie. Francuskie pralinki to oblane czekoladą orzechy lub migdały, zanurzone wcześniej w karmelu. https://www.youtube.com/watch?v=rsJQDvt2Hh4

Belgijskie praliny

Belgowie podeszli do sprawy pralinek zupełnie inaczej – u nich pralinki wzięły swój początek w… aptece! Czekoladzie przypisywano duże właściwości lecznicze, do tego stopnia, że serwowano ją chorym. Jeden z aptekarzy otaczał czekoladą inne lekarstwa, których pacjenci nie chcieli przyjmować ze względu na ich smak. Wnuk owego aptekarza rozwinął jego pomysł, rozpoczynając wytwarzanie pralinek w 1912 roku – w ich wnętrzu, zamiast lekarstw, znajdowały się słodkie kremy. Pakowano je wówczas w pudełka zwane ballotin.

Tam, gdzie drogi się zbiegają

Francuskie pralinki trafiły w zmienionej formie do USA. Tam wykonywano je jednak bez czekolady – z śmietany, masła, cukru, mleka i orzechów pekan, którymi zastąpiono drogie wówczas w tej części świata migdały. Ich zwyczaj szybko jednak spotkał się z belgijskim, dając początek współcześnie znanym pralinkom. Za klasyczne nadzienie uznajemy obecnie mieszankę śmietanki i zmielonych orzechów (lub migdałów). W pudełku z pralinkami znajdziemy jednak wiele innych smaków, których ilość jest w zasadzie nieskończona.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.