Materiał Partnera

Jak działają komory chłodnicze i jak je prawidłowo eksploatować?

Jak działają komory chłodnicze i jak je prawidłowo eksploatować?

Komory chłodnicze są użytkowane w hurtowniach spożywczych, dużych lokalach gastronomicznych oraz mniejszych obiektach handlowych. Od sprawnego funkcjonowanie tych systemów zależy świeżość wielu towarów, a co za tym idzie ekonomiczne funkcjonowanie każdego biznesu. Na jakiej zasadzie funkcjonują komory chłodnicze i jak je eksploatować, aby były trwałe i sprawne?

Zasada działania komory chłodniczej

Komora chłodnicza lub mroźnicza jest specjalnie zaprojektowanym pomieszczeniem, w którym panuje określona temperatura. Utrzymywanie chłodniczych parametrów w takim wnętrzu jest możliwe dzięki starannej izolacji cieplnej oraz paroszczelnej. Kubatura komory może sięgać nawet 150 m³, a umieszczony w niej agregat połączony jest z instalacją chłodniczą i parownikiem.

– Zespół urządzeń, które pracują bez przerwy, umożliwia regulację pożądanej temperatury przy użyciu wbudowanej konstrukcji regulującej. Dzięki temu na bieżąco można kontrolować jakość i temperaturę umieszczonych produktów wymagających chłodzenia – informuje pracownik firmy SCK z Nowosielec.

Budowa komory chłodniczej

Komora chłodnicza składa się z pionowych i poziomych płyt o właściwościach izolacyjnych. Konstrukcja komory może być zainstalowana na stałe lub też składać się elementów modułowych, które umożliwiają jej rozbudowę. Warstwa izolująca najczęściej zbudowana jest ze styropianu lub też pianki poliuretanowej.

Materiały używane w tych komorach są bezwonne oraz odporne na:

·       uszkodzenia,

·       gnicie,

·       czynniki zapalne,

·       czynniki chemiczne.

Częste elementy dodatkowe w komorach chłodniczych i mroźniczych to m.in.:

·       oświetlenie,

·       antypoślizgowe podłogi,

·       gotowe półki,

·       kurtyny z PCV,

·       ogrzewane posadzki,

·       drzwi obrotowe lub klasyczne.

Jak prawidłowo eksploatować komorę chłodniczą?

Bezpieczne i ekonomiczne eksploatowanie komory chłodniczej ma wpływ na jej trwałość i świeżość produktów spożywczych. Umieszczenie towarów w komorze po raz pierwszy powinno odbyć się po wychłodzeniu jej do przeznaczonej temperatury – tak samo należy postępować po dłuższej przerwie w pracy. Pozostałe zasady prawidłowego użytkowania tych elementów to m.in.:

·       dokładne zamykanie drzwi,

·       ustawianie towarów tylko do wysokości oznakowania,

·       regularny serwis i przegląd sprawności urządzenia,

·       zachowywanie porządku w komorze,

·       usuwanie szronu,

·       niezdejmowanie kurtyn paskowych,

·       nieumieszczanie w komorze ciepłych produktów.

Oprócz tych standardowych działań należy także stosować się do indywidualnych zaleceń producenta.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy