Jakie certyfikaty powinien posiadać producent mięsa drobiowego?
Mięso drobiowe jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów mięs, które wykorzystuje się do przygotowywania kotletów, czy też innych dań mięsnych. Wysokiej jakości mięso powinno być nie tylko smaczne, ale też odpowiednio przygotowane. Elementem, który potwierdza jakość mięsa drobiowego, są różne certyfikaty. Sprawdź sam, jaki certyfikaty powinien posiadać producent mięsa drobiowego. Zachęcamy do lektury.
Certyfikat BRC oraz certyfikat HALAL
Obecnie na rynku można dostać mięso drobiowe pochodzące od różnych producentów. Niezwykle ważne jest, aby było ono bezpieczne i pozbawione wszelkich ulepszaczy. Wysokiej jakości mięso drobiowe zapewnia doskonałe walory smakowe i dostarcza wielu cennych składników. Chcąc mieć pewność, że spełnia ono standardy europejskie, warto wybierać wyłącznie certyfikowane mięso drobiowe.
Wśród cenionych certyfikatów jakości wyróżnia się certyfikat BRC. Jest on standardem dotyczącym bezpieczeństwa żywności, a w szczególności wyrobów mięsnych. Certyfikat BRC określa warunki produkcji mięsa drobiowego, jego dystrybucji i pakowania. Co więcej, certyfikat BRC zapewnia też wysoką jakość mięsa dla konsumentów i minimalizuje ryzyko związane z bezpieczeństwem żywności.
Kolejnym certyfikatem, który powinien posiadać producent mięsa drobiowego, jest HALAL. Potwierdza on zgodność mięsa z wymaganiami islamu i dotyczy produkcji, pakowania oraz przechowywania mięsa drobiowego. Zaufanym producentem certyfikowanego mięsa drobiowego, jest Starmeat.
Dlaczego warto kupować certyfikowane mięso drobiowe?
Kupując certyfikowane mięso drobiowe od zaufanego producenta można mieć pewność, że będzie ono spełniać jakościowe normy europejskie i będzie produkowane zgodnie z obowiązującymi standardami. Co więcej, certyfikowane wyroby mięsne są poddawane systematycznej kontroli na każdym etapie produkcji.
Mięso drobiowe może być też oznaczone certyfikatem IFS, który również potwierdza bezpieczeństwo żywności. Co ciekawe, certyfikat IFS jest uznawany na całym świecie i zapewnia przewagę konkurencyjną na runku żywności. Ponadto producent certyfikowanego mięsa drobiowego zapewnia konsumentom najwyższą jakość wytwarzanych produktów i zwiększa zaufanie.
Warto dodać, że mięso drobiowe z certyfikatami IFS, BRC, czy też HALAL może być też eksportowane za granicę. Ponadto jest ono produkowane przy użyciu innowacyjnych maszyn, które dbają o środowisko. Podczas produkcji mięsa drobiowego wykorzystuje się między innymi agregaty chłodnicze, które niwelują wydostawanie się szkodliwych substancji do otoczenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana