Jakie maszyny piekarnicze są niezbędne w piekarni? Przegląd rozwiązań
Piece piekarnicze
Pierwszymi maszynami, bez których nie może się obyć żaden zakład piekarniczy, są bez wątpienia piece. Stanowią one jedne z droższych urządzeń produkcyjnych. Muszą być solidne i wytrzymałe. Dzisiejsze piece to nowoczesne systemy zapewniające wygodę załadunku (piece wózkowe i obrotowe) oraz równomierność wypieku dzięki stabilności termicznej. Duże piece półkowe dostosowane są do montowanych oddzielnie systemów automatyzacji załadunku, podnoszących komfort pracy piecowego oraz wspierających równomierność wypieków (dzięki stałemu rytmowi zasadzania i wyjmowania pieczywa). Jednym z najbardziej znanych automatycznych systemów załadowczych jest MIWE athlet z oferty firmy GETH. Wygodną opcją wyposażenia pieca jest system piecowy dwuobiegowy, pozwalający na pracę na niezależnych od siebie grupach półek. Każda z nich może być zaopatrywana w ciepło zgodnie z zapotrzebowaniem wypieku bądź też wyłączona w razie braku zapotrzebowania. Obsługa pieca bazuje na sterowaniu dotykowym. Duży wyświetlacz sygnalizuje niezbędne dane. Na rynku dostępne są piece o różnych gabarytach. Komory wypiekowe mogą być wyłożone płytami kamiennymi. Wśród pieców znajdziemy realizacje o różnej liczbie wózków i poziomów. Są wykonane ze stali nierdzewnej, dlatego ich jakość nie budzi zastrzeżeń.Miesiarki do ciasta
Piekarnia nie może się również obyć bez miesiarek do ciasta. Dzięki nim można szybko i dokładnie przygotować ciasto do wypieku oraz wymieszać trudne do połączenia składniki. Bardzo popularne są miesiarki spiralne, pozwalające na intensywną pracę, napowietrzenie i spulchnienie ciasta oraz staranne wymieszanie składników, nawet jeśli w dzieży znajduje się ich bardzo niewielka ilość (do działania maszyny wystarczy zapełnić dzieżę w jedynie 5%). Nowoczesne miesiarki, wyposażone w elektroniczne systemy mieszania, umożliwiają zaprogramowanie i powtarzanie cyklu pracy. Nawet intensywne miesienie nie powoduje podgrzania ciasta do temperatury powyżej 50C, o ile nie przekroczyliśmy czasu miesienia. Miesiarki spiralne pozwalają przygotować każdy rodzaj ciasta – od pszennych po drożdżowe. Mają niewielkie rozmiary, co umożliwia ich stosowanie w mniejszych i większych zakładach. Firma GETH reprezentuje jedne z najlepszych miesiarek na rynku. Są to miesiarki firmy DIOSNA. Wytrzymałość w wielozmianowym systemie pracy i osiągana dobra jakość sprawia, że zapytania ofertowe o miesiarki DIOSNY są jednymi z najczęstszych w firmie GETH.Urządzenia do produkcji zaczynu
Innym rodzajem maszyn i sprzętów niezbędnych w każdym dużym zakładzie piekarniczym są urządzenia do produkcji zaczynu. To właśnie zaczyn jest głównym składnikiem produkowanego pieczywa i to dzięki niemu chleb prezentuje swoje naturalne walory. Godnym uwagi jest urządzenie do produkcji zakwasu pszennego TradiLevain z oferty dystrybucyjnej GETH. Uniwersalność walorów smakowych tego zakwasu pozwala na dodawanie go w rożnym udziale procentowym do pieczywa, jak i produktów cukierniczych (drożdżówki, pączki etc.). Zakwas pszenny pozwala na wydłużenie świeżości produktu. Maszyny do produkcji zaczynu oszczędzają czas i zapewniają dobre parametry gotowego kwasu, co pozwala otrzymywać powtarzalność wypieków. Ponadto są wyposażone w mieszalnik i nóż, ułatwiające pracę. Dzięki rezygnacji z chłodzenia i ogrzewania, maszyna ogranicza zużycie energii. Pszenniki są łatwe w pielęgnacji i odpowiadają wymogom sanitarnym.Ubijaczki cukiernicze
Jeżeli poza pieczywem nasza piekarnia oferuje wyroby cukiernicze, powinniśmy zaopatrzyć się w wysokiej klasy ubijaczki. Tego typu sprzętem dla małych i dużych cukierni dysponuje m.in. znana i ceniona marka Escher (produkt dostępny w asortymencie firmy GETH). Nowoczesne ubijaczki cukiernicze mogą mieć pojemność od 20 do nawet 160 litrów. Są wykonane ze stali nierdzewnej. Nie wymagają olejenia i częstych interwencji serwisowych. Działają bardzo wydajnie, pozwalając uzyskać najlepsze, równomiernie wymieszane ciasto. Maszyny mają funkcję nadmuchu chłodnego i ciepłego powietrza. Wymienne narzędzia pozwalają na dobranie systemu ubijania dla różnych typów mas. Chłodny nawiew służy zwiększeniu stopnia napowietrzenia masy. Ciepły natomiast sprawnie rozpuszcza składniki.Krajalnice do chleba
Jeśli chcemy oferować chleb krojony, nie obędziemy się bez profesjonalnych krajalnic. Można na nich pokroić i chleb, i bagietki czy bułki. Charakteryzują się niezawodnością i wydajnością działania, funkcjonując w trybie pół- bądź w pełni automatycznym. Zależnie od modelu, krajalnice mogą jednocześnie obsługiwać kilka takich samych wymiarów chlebów. Do pieczywa o klejącym miękiszu należy wybierać krajalnice z automatycznym oliwieniem noży. Wyróżnia się także specjalne krajalnice do chleba tostowego, osiągające wydajność nawet 500 chlebów na godzinę. Dodatkową wartość użytkową maszyn zapewnia obecność specjalnych szuflad na okruchy, jak również półek do pakowania już pokrojonego chleba. Sporą renomą na rynku cieszą się krajalnice do chleba JAC, które wykazują wszystkie wymienione cechy, a jednocześnie wyróżniają się cichą pracą, ergonomią i designem. Warto zainwestować w takie maszyny piekarnicze, a nasza piekarnia bez wątpienia osiągnie sukces.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana