LPG w przemyśle spożywczym
O LPG
LPG (z ang. Liquefied Petroleum Gas), który znany jest również jako propan-butan, to gaz płynny, przechowywany w butlach pod ciśnieniem. Choć kojarzy się on z paliwem samochodowym, to ma o wiele większe zastosowanie. -LPG stosowany jest do ogrzewania dużych obiektów, a także do różnego rodzaju procesów technologicznych. Można wykorzystywać go także w przemyśle spożywczym, na przykład w piekarniach – tłumaczy ekspert reprezentujący Rozlewnię gazu LPG Gal-Gaz.Zastosowanie LPG w przemyśle spożywczym
Gaz płynny propan-butan w przemyśle spożywczym ma różnorodne zastosowanie. Przede wszystkim, wykorzystuje się go w piekarnictwie i cukiernictwie, ponieważ jest bardzo skutecznym źródłem energii służącej do zasilania pieców piekarniczych. W tego typu piecach wypiekane są wyroby ciastkarskie oraz pieczywo, które w procesie produkcji wymaga odpowiedniej temperatury. LPG jest w tym przypadku rozwiązaniem idealnym, ponieważ charakteryzuje się wysoką wydajnością i umożliwia wykorzystanie ciepła w sposób maksymalny. Ponadto, pieczenie w piecach zasilanych tym gazem sprawia, że wszystkie wyroby są wypiekane równomiernie. LPG stosuje się także w przemyśle mięsnym, a konkretnie w ubojniach oraz w masarniach. Wykorzystywany jest do opalania tusz i przygotowywania pary technologicznej lub gorącej wody potrzebnych podczas uboju. Co więcej, gaz płynny propan-butan stosowany jest do produkcji wędlin i wędzenia w komorach wędzarniczych. Tego typu gaz potrzebny jest również w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego, może służyć do ogrzewania oraz do produkcji wielu różnego rodzaju wyrobów spożywczych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana