Na czym polegają wysokoprzepustowe testy żywności?
Testy żywności wykonywane są zarówno przez komercyjne placówki zainteresowane badaniem jakości oferowanych przez siebie produktów, jak i specjalistyczne laboratoria, które wspomniane badania przeprowadzają w celu zidentyfikowania chemicznych, fizycznych oraz biologicznych właściwości żywności wprowadzanej na rynek. Najlepsze efekty i najdokładniejsze wyniki uzyskiwane są poprzez wysokoprzepustowe testy żywności. Czym są i na czym polegają te badania?
Czym są badania żywności?
Badania żywności dzielą się na fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne. Przeprowadza się je na każdym etapie produkcji danego towaru. Poza produktami spożywczymi analizie poddawane są również inne artykuły mające bezpośredni kontakt z żywnością. W trakcie ilościowych i jakościowych badań produktów sprawdzany jest ich skład chemiczny, co pozwala ocenić ich wpływ na żywność. Analizie poddawana zostaje także kaloryczność poszczególnych składników produktów żywnościowych. Dzięki temu możliwe jest ustalenie najlepszych proporcji składu artykułów spożywczych, tak aby nie zagrażał zdrowiu konsumentów. Zakres i typ poszczególnych badań określany jest przez przepisy prawa krajowego oraz unijnego.
Wysokoprzepustowe testy żywności – czym różnią się od innych badań?
Wysokoprzepustowe testy żywności to rodzaj badań pozwalający na równoległą analizę bardzo dużej liczby próbek poszczególnych produktów poddawanych badaniu. Wysokoprzepustowy charakter testów przyśpiesza cały proces, a dodatkowo przyczynia się do lepszego poznania składu artykułów żywnościowych. Otrzymywane wyniki charakteryzują się największą precyzją oraz powtarzalnością. Ma to bezpośredni wpływ na poprawę bezpieczeństwa konsumentów.
Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klienta w firmie Spektrometria, która zajmuje się sprzedażą oraz serwisowaniem narzędzi do przeprowadzania kompleksowych badań laboratoryjnych: Od sposobu odżywiania i rodzaju pokarmu dostarczanego do organizmu zależy zarówno zdrowie, jak i ogólne samopoczucie konsumentów. W związku z tym bardzo ważne jest, aby jakość wykonywanych badań żywności była jak najwyższa. Zależy na tym przede wszystkim producentom artykułów spożywczych, którzy odpowiadają za wytwarzane przez siebie towary. Warto więc zadbać o to, by badania przeprowadzane były w nowoczesnych placówkach laboratoryjnych wyposażonych w odpowiedni sprzęt.
Jakich narzędzi używa się podczas wykonywania wysokoprzepustowych testów żywności?
Wysokoprzepustowe testy żywności wymagają użycia nowoczesnych i niezawodnych narzędzi laboratoryjnych. Do takich z całą pewnością zaliczają się spektrometry masowe umożliwiające przeprowadzenie precyzyjnych badań przy pomocy metody analitycznej nazywanej spektrometrią mas. Polega ona na pomiarze stosunku masy do ładunku elektrycznego konkretnych jonów znajdujących się w fazie gazowej. Spektrometry umożliwiają wielostopniową analizę próbek w tym samym czasie, co znacznie skraca czas potrzebny na wykonanie badania i uzyskanie wyników. Szybkość badania nie ma wpływu na jakość otrzymywanych wyników. Są one niezwykle dokładne, spójne, a co najważniejsze powtarzalne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana