Opakowania styropianowe do żywności - jak wybrać najlepsze?
Opakowania styropianowe wykorzystywane są na szeroką skalę zarówno w małych przedsiębiorstwach gastronomicznych, jak i dużych firmach zajmujących się dystrybucją żywności. Służą do przechowywania i transportu żywności, która jest bardzo delikatna i podatna na uszkodzenia. Styropian doskonale spełnia także funkcję izolacji termicznej. Jak wybrać najlepszą ofertę opakowań, która spełni nasze indywidualne potrzeby? Na co należy zwrócić uwagę? Podpowiadamy.
Dlaczego warto postawić na opakowania styropianowe do żywności?
Opakowania styropianowe do żywności charakteryzują się przede wszystkim niską ceną oraz niewielką wagą. Są bardzo lekkie, poręczne, a sam materiał nie odkształca się pod wpływem czynników mechanicznych lub temperatury. Ogromną zaletą jest także to, że pudełko wykonane z takiego materiału nie wchłania wody. Tym samym nie ma ryzyka rozwoju pleśni.
Styropian to materiał, który podlega w całości recyklingowi. Dlatego z takich opakowań coraz częściej korzystają firmy, które przywiązują dużą wagę do ekologii. Warto wybierać zwłaszcza opakowania styropianowe, które nie są dodatkowo powleczone różnymi tworzywami sztucznymi.
Na co zwrócić uwagę wybierając najlepsze opakowania styropianowe do żywności?
Wybierając najlepsze opakowania styropianowe do żywności należy zwrócić szczególną uwagę na jakość ich wykonania. Powinny być wytrzymałe, odporne na uszkodzenia i solidne. Jeśli zastosowano przy ich produkcji optymalną grubość i gęstość styropianu to takie opakowanie będzie odporne na zgniecenia, wilgoć oraz wysokie temperatury. Ma to istotne znaczenie zwłaszcza w momencie ich przenoszenia. Mimo tego, że produkt w środku jest ciepły lub gorący, to jego zewnętrzna część powinna pozostać chłodna.
Przy wyborze konkretnego modelu opakowań należy także wybierać te, które rozmiarami wpasowują się idealnie w potrzeby konkretnej firmy. Warto wybierać zwłaszcza te z wygodnymi przegródkami. Pozwalają one w łatwy sposób rozdzielić nawet kilka różnych posiłków w jednym opakowaniu przy zachowaniu walorów smakowych każdego posiłku. Warstwa styropianowa nie powoduje mieszania się zapachów we wnętrzu takiego pudełka.
Cechą wyróżniającą najlepsze opakowania styropianowe do żywności jest ich łatwy, wygodny i intuicyjny system zamykania, który powoduje, że nawet po przechyleniu nic nie przecieka. Ma to istotne znaczenie zwłaszcza dlatego, że pakowanie posiłków w wielu przypadkach realizowane jest w pośpiechu. Niewłaściwie zamknięte lub niedomknięte opakowanie powoduje, że żywność szybko traci swoją temperaturę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana