Przetwórstwo mięsa drobiowego w świetle przepisów

Warunki lokalizacyjne i techniczne
Przepisy prawne określają warunki lokalizacyjne zakładu przetwórstwa mięsa. Według nich powinien on posiadać ogrodzenie i znajdować się na terenie wolnym od szkodliwych i uciążliwych zapachów, sadzy, dymów oraz innych zanieczyszczeń. Pomieszczenia, które się w nim znajdują i służą do przetwarzania i składowania przetworów mięsnych, powinny być odpowiednio wyposażone: w posadzki o konstrukcji trwałej, nienasiąkliwej, nieprzepuszczalnej i łatwej do mycia oraz odkażania, ściany z materiałów o podobnych właściwościach, koloru jasnego (z wyłączeniem czerwonego i zielonego), a także w drzwi z urządzeniami samozamykającymi (z wyjątkiem drzwi w chłodniach, zamrażalniach i tunelach zamrażalniczych), wykonane z odpowiedniego materiału, nieulegającemu korozji, łatwo zmywalnego, nieprzepuszczalnego, nienasiąkliwego i odpornego na uszkodzenia. Ponadto, w pomieszczeniach mają znajdować się sufity o konstrukcji uniemożliwiającej lub utrudniającej gromadzenie się brudu lub pleśni, urządzenia wentylacyjne i wyciągowe do pary, oświetlenie naturalne lub sztuczne niezmieniające kolorów oraz umywalki z doprowadzoną bieżącą wodą przeznaczoną do celów spożywczych. Niezbędne są także urządzenia do mycia sprzętu i urządzeń, do wyładunku surowca i załadunku wyrobów gotowych, a także chłodnie lub zamrażalnie przeznaczone dla surowców i wyrobów gotowych.Pomieszczenia niezbędne w zakładzie
Jeżeli chodzi o pomieszczenia, znajdujące się w zakładzie, w ich skład powinny wchodzić: magazyn – zarówno surowca, jak i wyrobów gotowych; pomieszczenie do wytwarzania i umieszczania przetworów mięsnych w opakowaniach jednostkowych; jeden magazyn dozwolonych substancji dodatkowych, przypraw, soli i osłonek sztucznych oraz drugi – osłonek naturalnych i soli przeznaczonej do ich solenia; magazyn opakowań jednostkowych i zbiorczych, a także pomieszczenie służące do pakowania przetworów mięsnych w opakowania zbiorcze; pomieszczenie służące do mycia i odkażania sprzętu ruchomego; szatnie przepustowe dla personelu; myjnia środków transportu i pomieszczenie dla urzędowego lekarza weterynarii. W zakładzie przetwórstwa mięsa drobiowego mogą znaleźć się również dodatkowe pomieszczenia służące do:- wstępnego oczyszczania surowca;
- rozpakowywania dostarczonego surowca;
- rozmrażania surowca;
- rozbioru mięsa;
- peklowania mięsa;
- obróbki mechanicznej mięsa;
- wędzenia i obróbki termicznej przetworów mięsnych;
- przygotowywania osłonek naturalnych;
- plasterkowania i pakowania w opakowania jednostkowe przetworów mięsnych;
- chłodzenia przetworów mięsnych;
- topienia tłuszczu;
- suszenia lub dojrzewania wyrobów mięsnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Adara Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Doradztwo podatkowe woj. opolskie47-200 Kędzierzyn-Koźle, Czechowa 4
-
Anna Andrych Biuro Podatkowe
Doradztwo podatkowe woj. łódzkie97-300 Piotrków Trybunalski, Belzacka 97B
-
Kancelaria Prawno - Podatkowa Doradca Podatkowy i Radca Prawny Maciej Mazański
Doradztwo podatkowe woj. mazowieckie00-545 Warszawa, Marszałkowska 68/70 lok. 26
-
Mariusz Dyczkowski Kancelaria prawna i podatkowa
Doradztwo podatkowe woj. małopolskie30-415 Kraków, Wadowicka 8a