Restauracyjne przysmaki. Przykłady dań, których warto spróbować

Kuchnia polska – tradycyjna i niebanalna
Kuchnia polska często kojarzy się z podstawowym zestawem ciężkich i tłustych dań obiadowych. Ten niesprawiedliwy mit podtrzymują niestety liczne lokale gastronomiczne, które promują się jako tradycyjne, a w swoich kartach dań proponują wyłącznie kilka szlagierowych potraw, nie zawsze zadowalających jakością przygotowania. Tymczasem kuchnia polska może być wykwintna pod warunkiem, że kucharz zrezygnuje z najprostszych propozycji na rzecz bardziej oryginalnych dań. Istotna jest też jakość i świeżość użytych składników oraz staranność podczas gotowania. Kiedy w restauracyjnej kuchni pracuje prawdziwy wirtuoz, efekty są więcej niż satysfakcjonujące.Smaki, które pokochasz
Kiedy mówimy o obiedzie, większości z nas przychodzi na myśl zestaw złożony z zupy i dania głównego, chociaż w wielu domach obecnie tzw. „drugie danie” występuje zupełnie samodzielnie. Dziś mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wg zasad savoir-vivre’u obiad powinien być skomponowany z aż… trzynastu potraw! Współcześnie obiady i kolacje wielodaniowe serwuje się przede wszystkim podczas ważnych uroczystości, ale również wtedy ilość dań nie przekracza zwykle czterech do pięciu. Jak widać, nie bez powodu menu dobrych restauracji podzielone jest na kilka sekcji. Jedząc poza domem, warto pokusić się o zamówienie wykwintnego posiłku, w którym oprócz zupy i głównej potrawy znajdzie się miejsce i na przystawkę, i na deser. Na początek na stole powinna pojawić się zimna przystawka. Nasza rodzima kuchnia obfituje w potrawy idealne na wykwintne, a jednocześnie wyraziste przystawki. Świetną propozycję stanowi pasztet z wątróbki serwowany z konfiturą z czerwonej cebuli – potrawa jednocześnie tradycyjna i nieoczywista, szczególnie polecana gościom przez szefa kuchni sopockiej Symfonii Smaków. Kolejną potrawą obiadową jest zupa. Typowa polska zupa to oczywiście rosół, jednak będąc w restauracji warto sięgną przynajmniej po wariację na jego temat, a więc np. bulion z pierogami z dzika. W restauracjach z kuchnią autorską często można zamówić również zupy sezonowe, przygotowywane ze świeżych, dostępnych w danym czasie składników. Zamiast zupy można też sięgnąć po gorącą przystawkę lub podzielić główne danie na dwie potrawy, wybierając najpierw delikatną rybę, a następnie sycące danie mięsne z dodatkami. W menu wspomnianej wcześniej restauracji w Sopocie uwagę przyciąga konfitowana noga z kaczki podawana z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i sosem demi glace. Na koniec serwujemy kawę i deser. Idealnym zwieńczeniem obiadu będzie beza z owocami i kremem lub klasyczny strudel jabłkowy. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Debettrans Lebioda Sp. z o.o. Sp.k.
Rachunkowość - usługi woj. wielkopolskie62-571 Modła Królewska, Bursztynowa 58
-
Sigma Biuro finansowe s.c.
Rachunkowość - usługi woj. mazowieckie05-500 Piaseczno, Książąt Mazowieckich 6b
-
Tomek PHU Tomasz Ślósarczyk
Rachunkowość - usługi woj. mazowieckie03-840 Warszawa, Grochowska 304 lok. 24
-
Agnieszka Gunerka Biuro rachunkowe i doradcze
Rachunkowość - usługi woj. łódzkie93-223 Łódź, Tatrzańska 42 lok. 44