Różne rodzaje herbaty – nie tylko czarna
Podstawowe rodzaje herbaty
Odwiedzając renomowany sklep z herbatą, taki jak Umówiłem się z nią na 10:00 działający w Brwinowie, szybko zauważymy, że herbaty podzielone są na kilka rodzajów. Pierwszym, najpopularniejszym z nich jest oczywiście herbata czarna. Powstaje ona czteroetapowo. Na początku liście pozostawiane są na słońcu (lub umieszczone w specjalnej maszynie), by zwiędły i pozbyły się nadmiaru wody. Kolejny etap to zwijanie, które może być wykonywane ręcznie. Czasem zwijanie ręczne pomijane jest na rzecz metody CTC, czyli crush – tear – curl (z ang. miażdżenie, rozwijanie, zwijanie). Oznaczenie metody znajduje się czasem na opakowaniach herbaty uzyskanej przy jej użyciu. Niezależnie od wybranego sposobu – ręcznego lub CTC – efektem jest rozerwanie liści, co prowadzi do kolejnego procesu: fermentacji. Liście wystawiane są wówczas na działanie ciepłego powietrza, zatracając swój początkowy zielony kolor na rzecz brązowego. Ostatnim etapem wytwarzania czarnej herbaty jest suszenie, dzięki czemu uzyskuje ona swój ostateczny kolor. Herbata zielona otrzymywana jest inaczej – pierwszy etap również polega na więdnięciu liści, ale zaraz potem są one parzone i zachowują swój kolor. Nie są także poddawane procesowi fermentacji – po sparzeniu są tylko zwijane i suszone.Herbata biała, żółta i czerwona
Kolejną z odmian herbaty jest herbata biała, do której produkcji używa się tylko nierozwiniętych w pełni, najmłodszych pąków liści herbacianych, które pochodzą z samego czubka krzewu – ma dzięki temu opinię prawdziwego smakołyku. Liście następne więdną, a potem są od razu suszone – nie dotyczy ich proces fermentacji. Ciekawym rodzajem herbaty jest także herbata żółta, którą niegdyś spożywać mogli wyłącznie członkowie chińskiej rodziny cesarskiej. Powstaje podobnie jak czarna, ale proces fermentowania jest tutaj bardzo krótki, a samą herbatę uzyskuje się tylko z bardzo młodych pędów herbacianych. Herbata, która fermentowała dłużej od czarnej, to herbata czerwona Oolong. Herbatą czerwoną jest także popularna Pu‐Erh, która w trakcie fermentowania poddawana jest działaniu powietrza o określonej temperaturze i wilgotności. Proces ten może potrwać nawet kilkadziesiąt lat.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana