Sezonowa sprzedaż lodów. Jak dobrać urządzenia?
Latem, czyli jednocześnie w sezonie wakacyjnym każdy z nas niezwykle chętnie sięga po lody. Niezależnie od tego, czy chodzi o lody na patyku, włoskie, czy też w gałkach – zajadamy się nimi bez większych ograniczeń. Właśnie dlatego przedsiębiorcy, którzy prowadzą sezonową sprzedaż wspomnianych smakołyków dokładają wszelkich starań, aby oferowane przez nich wyroby były jak najlepsze. Podpowiadamy więc, jaki sprzęt będzie najbardziej praktyczny w przypadku sezonowej sprzedaży lodów oraz jak wybrać najlepszy.
Mobilne wózki sprzedażowe jako rozwiązanie idealne
Wózki sprzedażowe są zdecydowanie najbardziej praktycznym rozwiązaniem, jeśli chodzi właśnie o sezonową sprzedaż lodów. Można je bez problemu transportować w dowolne miejsce, co staje się bardzo przydatne w obiektach, które chętnie odwiedzane są przez turystów. Warto zaznaczyć też, że wykorzystanie takich wózków jest wyjściem niezwykle ekonomicznym, ponieważ eliminuje konieczność wynajmowania lokalu, często całorocznego – co stanowi wysokie koszty.
Jak tłumaczą specjaliści z firmy MK Komi: ,,Wspomniane wózki wyposażone są w specjalistyczne urządzenia, dzięki których produkcja lodów stanowi czystą przyjemność. Jest to przede wszystkim wbudowany system chłodzący oraz wygodne, wyjmowane pojemniki na lody’’.
Ciekawym faktem jest to, że wózki tego rodzaju różnią się wieloma parametrami, takimi jak chociażby sposób chłodzenia lodów. Wyróżniamy więc klimatyzowanie z wykorzystaniem powietrza, ale też wentylowanie statyczne. Urządzenia mobilne charakteryzują się także zróżnicowaną mocą, masą oraz klasą klimatyczną. Jest to zakres temperatur, w jakich wózki mogą skutecznie pracować.
Jakie sprzęty przydadzą się do sezonowej sprzedaży lodów?
Jeżeli decydujemy się na sprzedaż smakołyków w stacjonarnym miejscu, konieczne będzie wyposażenie go w sprzęt umożliwiający produkcję. Oczywistym elementem każdej lodziarni jest więc maszyna do lodów. Możemy wyróżnić wśród nich maszyny wielofunkcyjne, które jednocześnie pasteryzują, frezują oraz produkują lody. Jest to niezwykle przydatne rozwiązanie w sezonowej sprzedaży lodów, ponieważ gwarantuje ciągłość całego procesu. Dzięki temu jest on niezwykle szybki i higieniczny, a jest to tak naprawdę kluczowy aspekt w sytuacji, kiedy lodziarnię oblegają tłumy smakoszy. Pamiętajmy jednak, że na rynku znajdziemy także urządzenia do produkcji różnego rodzaju lodów, takich jak włoskie, gałkowe, a nawet na patyku. Punkt sprzedaży warto wyposażyć także w profesjonalny szokownik lub szafę, które służą przechowywaniu lodów z zachowaniem ich świeżości i najwyższej jakości oraz smaku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana