Uprawa pieczarek - pomysł na grzybowy biznes.
Uprawa pieczarek bez tajemnic
W chwili obecnej Polska to praktycznie największy producent pieczarek w Europie i największy eksporter tych grzybów na świecie. Niemniej jednak myśląc o uprawie pieczarki należy poznać od podstaw jej cykl upraw oraz zadbać o niezbędne warunki i infrastrukturę. Warto pamiętać, że pieczarkarnia nastawiona na produkcję masową powinna być wyposażona między innymi w halę uprawową, pomieszczenia do magazynowania i czyszczenia oraz osobne miejsca do odkażania, fermentacji oraz pasteryzacji podłoża. Niemniej jednak najważniejsze jest zastosowania odpowiedniego podłoża zapewnienia właściwego poziomu wilgotności (ok 90%) i temperatury, gdyż grzyb rośnie w miejscach przyciemnionych i wilgotnych. Producenci pieczarek, tacy jak Mirosław Jachimowicz z Wierzbna, najczęściej przy uprawie stosują torf zmieszany z kompostem. Obecnie istnieje możliwość zakupu gotowego materiału z grzybnią, która może znajdować się w różnych stadiach rozwoju. Temperatura podłoża powinna być stała - w okolicach 24-26 stopni Celsjusza. Warto o to zadbać, gdyż zbyt wysoka temperatura może sprawić, że zarodniki umrą. W przypadku gdy jest zbyt zimno grzybnia nie opanuje podłoża w odpowiednim czasie. Należy też pamiętać o wydzielaniu się dużej ilości dwutlenku węgla, w trakcie cyklu rozwojowego, dlatego miejsce hodowli powinno być dobrze wentylowane. Niezbędne jest także systematycznie podlewanie. W zależności od wybranej odmiany pieczarek, stosowanej grzybni oraz podłoża zapotrzebowanie na wodę wynosi od 20 do 40 l na 1 m 2. Zbiory pieczarek, w klimatyzowanych pomieszczeniach, mogą być dokonywane nawet kilkukrotnie w ciągu roku. Najobfitszy jest pierwszy rzut, który następuje po około 21-25 dniach od momentu położenia okrywy i trwa 3-4 dni.Dlaczego pieczarki
Uprawa pieczarek to pomysł, który coraz częściej realizowany jest przez wiele osób na własny użytek, w przydomowych ogródkach, a nawet w domach. Wynika to z faktu, że wbrew obiegowej opinii, grzyby te, poza walorami smakowymi, posiadają naprawdę ciekawe właściwości zdrowotne. Są one doskonałym źródłem białka, dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów, a także potasu, miedzi i selenu. Zawierają również jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz witaminę D. Dieta bogata w pieczarki ma wpływ na zwiększenie się odporności naszego organizmu oraz regulację poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo spożywanie pieczarek działa przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo, a dodatkowo może wspomóc nas w walce o szczupłą sylwetkę. Pieczarki to uniwersalny, smaczny i zdrowy produkt, który w odpowiednich warunkach, może być uprawiany i wykorzystywany przez cały rok. Dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy mogli korzystać ze świeżych grzybów.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana