Zaopatrzenie lokali serwujących dania typu kebab
Najważniejszy składnik
Podstawą każdego dania typu kebab jest przygotowane w odpowiedni sposób mięso. Musi się ono charakteryzować przede wszystkim właściwą miękkością i soczystością. Istotne jest także doprawienie – smak mięsa w kuchni tureckiej jest wyrazisty, okraszony specyficznym aromatem. W lokalach gastronomicznych serwujących rozmaite potrawy rodem z Turcji mięso spotykane jest w formie sporych, specjalnie uformowanych kawałków o różnej gramaturze – ich waga sięga nawet kilkudziesięciu kilogramów. Bogata oferta renomowanego dostawcy mięsa tego typu, firmy Kaptan Food Sp. z o.o., obejmuje wiele typów produktów. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest mięso wołowe, nazywane też w kulturze islamskiej halal, czyli dozwolone do spożycia. Lokale gastronomiczne serwujące dania kuchni tureckiej powinny być również przygotowane na wizytę miłośników drobiu, dlatego producenci mięsa proponują też jego wersję wyprodukowaną z całego kurczaka. Doprawione orientalną mieszanką ziół stanowić będzie o wyjątkowości potraw oferowanych przez restaurację i z pewnością zapewni gościom niezapomniane doznania smakowe.Niezbędne produkty
Podstawą tureckiego dania typu kebab jest więc mięso, jednak trudno wyobrazić sobie jego podanie bez odpowiedniego pieczywa. Cienka, rozpływająca się w ustach tortilla, grubszy chleb turecki czy chleb pita to podstawowe produkty każdego lokalu gastronomicznego oferującego potrawy rodem z Turcji. Istotną rolę odgrywają też charakterystyczne dla tego regionu dodatki do jedzenia. Napoje ayran warto zamówić u sprawdzonego dostawcy, który zapewni wysoką jakość oraz przygotowanie według oryginalnej receptury tego tradycyjnego trunku. W przypadku dań typu kebab konieczne jest też wykorzystanie właściwych sosów. Klasyczny ketchup czy majonez to podstawowe produkty, prowadząc jednak restaurację z kuchnią turecką, niezbędny będzie też specjalny sos sambal – pikantny i gęsty, produkowany najczęściej z różnych odmian chili. Doskonałym uzupełnieniem dań głównych będzie falafel, czyli smażone kulki z ciecierzycy. Warto je zamówić wraz z mięsem i niezbędnym asortymentem, dzięki czemu lokal gastronomiczny będzie mógł serwować swoim gościom wyjątkowe, tureckie potrawy.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana