barista Freelancer
28 stycznia 2020

Jak zostać baristą?

Kawa to jeden z najbardziej popularnych i lubianych napojów, ale niewielu posiada tajniki jej idealnego przyrządzania. Barista to osoba, która z zawodu zajmuje się parzeniem kawy. Niezbędna jest do tego wiedza o jej rodzajach, technikach parzenia oraz obsłudze i konserwacji ekspresu. Zmysł artystyczny to kolejny atut, bo parzenie kawy to sztuka. Kluczem do sukcesu jest dobry kurs oraz przede wszystkim- praktyka.

Pasja i dobry kurs – oto czego potrzebujesz, aby osiągnąć sukces

Jeżeli uwielbiasz kawę i zachwyca cię bogactwo możliwości jej podania, to jesteś na dobrej drodze. Jednak pasja to nie wszystko, bo najważniejsze są praktyczne umiejętności, dlatego pierwszym krokiem jest udział w specjalistycznym kursie dla baristów. Ceny kursów są zróżnicowane, ale te podstawowe, które pozwolą rozpocząć przygodę z przyrządzaniem kawy, mieszczą się w kwocie 200-500 złotych. Udział w szkoleniu pozwala zdobyć niezbędną wiedzę i często przesądza o tym, czy zostaniemy przyjęci do pracy w tym zawodzie. Jeżeli zamierzamy podjąć pracę jako barista trzeba też pamiętać o wyrobieniu książeczki sanepidowskiej.

Bycie baristą wymaga dużej wiedzy i kultury osobistej

Wiedza na temat rodzajów kaw, technik przyrządzania, a także ekspresów i sposobów ich konserwacji to konieczność. Większość tych informacji przyszły barista zdobywa podczas kursu, ale także wymieniając doświadczenia z innymi specjalistami. Ekspert z firmy Julius Meinl tłumaczy: „Aby być dobrym baristą, należy nie tylko znać gatunki kawy, ale także umieć odpowiednio dobierać proporcje. Dodatkowo warto podszkolić umiejętność dekorowania wierzchniej warstwy kawy, czyli latte art”. Ponieważ barista to osoba, który ma stały kontakt z klientami, przyszły adept tego zawodu powinien cechować się wysoką kulturą osobistą oraz łatwo nawiązywać kontakty społeczne. Atutem są także duże zdolności manualne, zręczność oraz kreatywność.

Bez tego sprzętu ani rusz

Zawód baristy dynamicznie się rozwija i daje duże możliwości na rynku pracy. Parzenie wyśmienitej kawy wymaga jednak odpowiedniego sprzętu. By zostać baristą, trzeba przede wszystkim dużo ćwiczyć, także w domu. Dlatego warto zaopatrzyć się w tak zwany zestaw baristy, do którego zaliczyć można tamper służący do ubijania zmielonej kawy, dzbanek do spieniania mleka, obijak na fusy oraz pisak do latte art, który pomoże przy tworzeniu fantazyjnych wzorów na mlecznej piance. Zakup ekspresu lub innego sprzętu typu kawiarka lub aeropres oraz młynka to kolejne ważne kroki. Skompletowanie kolekcji różnych kaw także będzie dobrym pomysłem.