catering Przedsiębiorca
28 lutego 2018

Catering okolicznościowy i stały – obiadowe dania kuchni polskiej

Usługi cateringowe są popularne ze względu na wysoką jakość przygotowywanych potraw, a także ich świeżość i niską cenę. Najlepsze restauracje oprócz obsługi gości w swoich lokalach zapewniają również dowóz obiadów domowych do klienta. Specjalnym rodzajem usług cateringowych jest catering okolicznościowy – polega on na przygotowywaniu potraw na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Wśród dań cateringowych nadal dominują te domowe, przyrządzane według przepisów tradycyjnej kuchni polskiej.

Jak wybrać firmę cateringową?

Najlepszą firmą cateringową są restauracje stacjonarne, które przygotowały się na dodatkową usługę związaną z dowozem jedzenia do klienta indywidualnego lub instytucjonalnego. Taką działalność prowadzi polecany przez klientów Bar na Tuwima w Łodzi, wyróżniający się bogatą ofertą dań obiadowych, które smakują jak tradycyjne obiady domowe kuchni polskiej. Coraz częściej osoby wybierające usługi cateringowe skłaniają się właśnie ku klasycznym polskim daniom. Mowa tutaj zarówno o pojedynczych zamówieniach – można zauważyć tendencję odchodzenia od częstego zamawiania fast food-ów – jak i zorganizowanych zleceniach cateringowych (komunie, stypy czy chrzciny).

Catering okolicznościowy i stały

Catering okolicznościowy związany jest z obsługą kulinarną takich uroczystościami jak wesela, chrzciny czy komunie. Bardzo często zamawia się go również na konsolacje, wigilie firmowe, a także obchody rocznic ślubów. Wśród zamawianych dań królują potarwy kuchni polskiej. Catering stały wykorzystywany jest zaś przez firmy. Zaliczyć do nich można zarówno korporacje, jak i duże ośrodki przemysłowe. Podobnie jest w przypadku firm budowlanych. Niejednokrotnie ze względu na nienormowany czas pracy swoich pracowników muszą zapewnić im odpowiedni posiłek. Catering stały najczęściej opłacany jest przez firmę – jako dodatek socjalny – ale zdarza się, że decyduje się na niego zorganizowany zespół pracowniczy. Firmy coraz częściej korzystają z usług cateringowych, zwłaszcza że dostarczane od wyspecjalizowanych podmiotów gastronomicznych obiady wyróżniają się domowym smakiem, niską ceną i świeżością, a w dodatku porcje obiadowe są naprawdę duże. Firmy cateringowe dbają o to, aby ich potrawy były przewożone w specjalnych garnkach i pojemnikach termicznych, utrzymujących ciepło, a także aromat. Oferują szybką dostawę pod same drzwi.