Ziemniaki chipsowe Przedsiębiorca
2 maja 2021

Czy ziemniaki chipsowe wymagają specjalnych warunków uprawnych? 

Wymogi dotyczące uprawy kartofli mają swoje źródło w wytycznych przedsiębiorstw, które zajmują się produkcją i dystrybucją popularnej przekąski. Firmy takie oczekują surowca o określonym, nienaruszonej mechanicznie formie, bez jakiejkolwiek skazy i o odpowiednim poziomie zawartości cukrów. To sprawia, że gospodarstwa rolne muszą dostosować posiadany sprzęt oraz środki ochrony roślin do tego, jak ma wyglądać idealny ziemniak chipsowy.

Oprócz określonych warunków uprawnych, koniecznie jest zastosowanie konkretnych odmian kartofli – o zbitym miąższu, optymalnej ilości skrobi i suchej masy. Ważny jest także jednolity, żółty kolor oraz odpowiedni kształt. Takie właściwości dobrze opisują Omegę, rodzaj ziemniaka chipsowego, którego dodatkowym atutem jest możliwość długotrwałego przechowywania. Szczególną wydajnością charakteryzuje się wczesna Lady Britta, wyróżniająca się niską ilością skrobi, przedłużającą jej przydatność do przetworzenia i spożycia. Warto wskazać także na Lady Amarillę, owocującą wyjątkowo estetycznymi kartoflami o jasnej barwie i owalnej formie. Z kolei wyjątkową cechą Lady Rosetty jest jej czerwonawa skórka.

Warunki uprawne ziemniaków chipsowych 

Ważnym czynnikiem wpływającym na jakość całych zbiorów są ludzie. Dzięki wymianie informacji pomiędzy rolnikami można dojść do innowacyjnych rozwiązań, które trudno byłoby wypracować w pojedynkę. To także człowiek zarządza całym gospodarstwem, decydując ostatecznie o zastosowanym sprzęcie oraz środkach chemicznych. Ziemniaki chipsowe wymagają wykorzystania profesjonalnych maszyn już od początku uprawy. Stosuje się specjalne sadzarki oraz technologie formowania rzędów. Niezmiernie istotne jest również regularne nawadnianie, dostosowane do warunków atmosferycznych danego roku. Oprócz czynności pielęgnacyjnych, należy kontrolować zawartość skrobi, aby końcowy produkt odpowiadał narzuconym wytycznym.

Środki ochrony roślin stanowią ważny element uprawy, bez której nie byłaby opłacalna.

Zapobieganie zarazie ziemniaczanej to codzienność wielu plantatorów. W ostatnich latach jesteśmy szczególnie narażeni na jej negatywny wpływ na zbiory. Nie tylko oddziałuje na wygląd kartofla, ale także go zabija, powodując ogromne straty – informuje pracownik gospodarstwa rolnego „Kuduk”.

Współczesny system prewencji opracowuje substancje o neutralnym działaniu na środowisko naturalne. Same wykopki mają zazwyczaj początek w lipcu: należy zachować tutaj szczególną ostrożność, aby podczas tych czynności nie spowodować jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych surowca. Po ich zakończeniu ziemniaki są dokładnie myte i dostarczane do zakładu produkcyjnego.

Przechowywanie ziemniaków chipsowych 

Warunki uprawy bezpośrednio wpływają na odporność warzywa na długotrwałe przechowywanie, jednak i tutaj można wyróżnić określone wymogi. Należy zadbać o odpowiednią temperaturę magazynu, sięgającą zwykle do 9˚C, a także właściwą wilgotność powietrza. Często stosuje się również środki regulujące wzrost bulwy, aby ograniczyć możliwość jej kiełkowania, niewskazaną przy ziemniakach chipsowych – wyrastające pędy obniżają nie tylko jakość spożywczą kartofla, ale także niszczą jego estetyczny kształt, naruszając tym samym wytyczne postawione przez określone przedsiębiorstwa. Transport warzyw powinien odbywać się w taki sposób, aby nie obijać skórki i nie powodować jakichkolwiek wgnieceń czy rys.