piekarnia Przedsiębiorca
12 lipca 2018

Czym powinny charakteryzować się nowoczesne linie do chleba?

Statystyczny Polak zjada rocznie około 45 kilogramów chleba. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na pieczywo, polskie piekarnie coraz częściej stosują nowe technologie do wyrobu chleba. Ciężko wyobrazić sobie masową produkcję pieczywa bez użycia specjalistycznego sprzętu, jakim są nowoczesne linie do chleba. Czym się charakteryzuje i jak działa taki sprzęt?

Zalety używania linii do chleba

Używanie nowoczesnych linii do chleba przynosi mnóstwo korzyści, zarówno dla właścicieli piekarni, jak i konsumentów. Przede wszystkim produkcja chleba jest tańsza, wydajniejsza i szybsza. Dzięki zaawansowanemu działaniu w dowolnym momencie można ją zwiększyć lub zmniejszyć, ze względu na obecny popyt. Poszczególne urządzenia przystosowane są do wyrobu różnego rodzaju ciasta, dzięki czemu można z łatwością wzbogacić ofertę piekarni. Kolejnym plusem jest poprawa higieny pracy. Maszyny są łatwe do utrzymania w czystości, a dzięki modułowej budowie można je przestawiać. Jak tłumaczy ekspert z firmy Guz Technika Piekarnicza w Siemianowicach Śląskich:

Nowoczesne linie do chleba stosowane są przede wszystkim w dużych zakładach produkcyjnych, ale coraz częściej można je spotkać w piekarniach sklepowych lub małych punktach oferujących tradycyjne wypieki. Inwestycja w tego rodzaju sprzęt usprawnia proces produkcji, dzięki zdecydowanie szybszej pracy, w porównaniu do ręcznego wyrabiania ciasta.

Z czego powinna składać się nowoczesna linia do chleba?

Nowoczesne linie do chleba składają się z kilku modułowych urządzeń. Dzięki temu można je w dowolny sposób konfigurować i dopasować do potrzeb produkcji w danej piekarni. Profesjonalna linia składa się z:

  • Wagodzielarki – urządzenie z wysoką dokładnością dzieli ciasto oraz precyzyjnie waży każdy kęs. Ilość kęsów oraz prędkość maszyny można regulować za pomocą panelu sterowania. Nowoczesne wagodzielarki posiadają posypywacz mąki, wbudowany zegar oraz automatyczny system konserwacji maszyny.
  • Zaokrąglarki stożkowej – maszyna zaokrągla kęsy i nadaje im gładką powierzchnię. Wykonana jest z teflonu, dzięki czemu ciasto nie klei się. Profesjonalne zaokrąglarki umożliwiają regulację obrotów stożka, posiadają wbudowany posypywacz mąki i system oliwienia.
  • Międzygarowni – pozwala ciastu “odpocząć” przed ostatecznym uformowaniem. Nowoczesne urządzenia posiadają filcowe koszyczki na ciasto, lampę UV oraz fotokomórkę do kontroli podawania ciasta.
  • Wydłużarki – to urządzenie nadaje ciastu ostateczny kształt. Posiada walce do rozwałkowania oraz regulowane płyty dociskowe, dzięki czemu można uzyskać dowolny kształt chleba. Nowoczesna wydłużarka przystosowana jest do obróbki różnego rodzaju ciasta.