Artykuł sponsorowany

Czym powinny charakteryzować się nowoczesne linie do chleba?

Czym powinny charakteryzować się nowoczesne linie do chleba?

Statystyczny Polak zjada rocznie około 45 kilogramów chleba. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na pieczywo, polskie piekarnie coraz częściej stosują nowe technologie do wyrobu chleba. Ciężko wyobrazić sobie masową produkcję pieczywa bez użycia specjalistycznego sprzętu, jakim są nowoczesne linie do chleba. Czym się charakteryzuje i jak działa taki sprzęt?

Zalety używania linii do chleba

Używanie nowoczesnych linii do chleba przynosi mnóstwo korzyści, zarówno dla właścicieli piekarni, jak i konsumentów. Przede wszystkim produkcja chleba jest tańsza, wydajniejsza i szybsza. Dzięki zaawansowanemu działaniu w dowolnym momencie można ją zwiększyć lub zmniejszyć, ze względu na obecny popyt. Poszczególne urządzenia przystosowane są do wyrobu różnego rodzaju ciasta, dzięki czemu można z łatwością wzbogacić ofertę piekarni. Kolejnym plusem jest poprawa higieny pracy. Maszyny są łatwe do utrzymania w czystości, a dzięki modułowej budowie można je przestawiać. Jak tłumaczy ekspert z firmy Guz Technika Piekarnicza w Siemianowicach Śląskich:

Nowoczesne linie do chleba stosowane są przede wszystkim w dużych zakładach produkcyjnych, ale coraz częściej można je spotkać w piekarniach sklepowych lub małych punktach oferujących tradycyjne wypieki. Inwestycja w tego rodzaju sprzęt usprawnia proces produkcji, dzięki zdecydowanie szybszej pracy, w porównaniu do ręcznego wyrabiania ciasta.

Z czego powinna składać się nowoczesna linia do chleba?

Nowoczesne linie do chleba składają się z kilku modułowych urządzeń. Dzięki temu można je w dowolny sposób konfigurować i dopasować do potrzeb produkcji w danej piekarni. Profesjonalna linia składa się z:

  • Wagodzielarki - urządzenie z wysoką dokładnością dzieli ciasto oraz precyzyjnie waży każdy kęs. Ilość kęsów oraz prędkość maszyny można regulować za pomocą panelu sterowania. Nowoczesne wagodzielarki posiadają posypywacz mąki, wbudowany zegar oraz automatyczny system konserwacji maszyny.

  • Zaokrąglarki stożkowej - maszyna zaokrągla kęsy i nadaje im gładką powierzchnię. Wykonana jest z teflonu, dzięki czemu ciasto nie klei się. Profesjonalne zaokrąglarki umożliwiają regulację obrotów stożka, posiadają wbudowany posypywacz mąki i system oliwienia.

  • Międzygarowni - pozwala ciastu “odpocząć” przed ostatecznym uformowaniem. Nowoczesne urządzenia posiadają filcowe koszyczki na ciasto, lampę UV oraz fotokomórkę do kontroli podawania ciasta.

  • Wydłużarki - to urządzenie nadaje ciastu ostateczny kształt. Posiada walce do rozwałkowania oraz regulowane płyty dociskowe, dzięki czemu można uzyskać dowolny kształt chleba. Nowoczesna wydłużarka przystosowana jest do obróbki różnego rodzaju ciasta.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.