Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto uprawiać kukurydzę?

Dlaczego warto uprawiać kukurydzę?

Kukurydza nie jest naszym rodzimym gatunkiem, jednak z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, gdyż jej uprawa jest po prostu opłacalna. Wykorzystuje się nie tylko ziarna, ale też części zielone. Poleca się ją zarówno rolnikom, jak i hodowcom zwierząt, do produkcji własnej paszy. Jakie są największe zalety kukurydzy i gdzie jest powszechnie wykorzystywana?

Łatwa uprawa i duża wydajność

Współczesne gatunki kukurydzy są odporne na szkodliwe czynniki środowiska, dlatego bardzo łatwo się je uprawia. Roślina ta daje nieprawdopodobnie duże plony i może być wykorzystywana w całości, a nie tylko na ziarna. Rolnicy doskonale wiedzą, że z roku na rok wzrasta zapotrzebowanie na kukurydzę, przede wszystkim pod kątem paszy dla zwierząt. Inwestując w uprawę kukurydzy, można wiele zyskać!

Odmiany ziaren kukurydzy:

  • Flint – twarde na zewnątrz i umiarkowanie twarde w środku.
  • Dent – twarde na zewnątrz i miękkie w środku, nazwa pochodzi od charakterystycznej wklęsłości na zewnętrznej części.
  • Pop corn – najtwardsza odmiana ziaren.
  • Cukrowa – ziarna są szkliste i o dużej zawartości cukru.

Ważne jest jednak, aby zawsze inwestować w dobry materiał siewny, z którego rozwiną się silne rośliny. Firmą oferującą wysokiej jakości nasiona kukurydzy jest między innymi Rolnas, której siedziba znajduje się w Bydgoszczy.

https://www.youtube.com/watch?v=PurwsGKyUPg

Pasza energetyczna

Zastosowanie paszowe stanowi największy procent upraw kukurydzy w Polsce. Chów przemysłowy stale się rozwija, a pasza z kukurydzy może być wykorzystywana w żywieniu zarówno bydła mięsnego, jak i mlecznego. Ziarna kukurydzy posiadają doskonały współczynnik energetyczny i pokrywają zapotrzebowanie bytowe oraz produkcyjne zwierząt.

Pasze z kukurydzy to:

  • Ziarno – zbierane w fazie pełnej dojrzałości. Można uzyskać aż 10 ton ziarna z jednego hektara uprawy. Podaje się w formie śrutowanej, gniecionej lub jako granulat.
  • Kiszonka – najbardziej ekonomiczny sposób wykorzystania kukurydzy, gdyż zakisza się całe rośliny w momencie, kiedy ziarna osiągają dojrzałość mleczną. Plony wynoszą wtedy około 50 ton na hektar.

Żywność i przemysł

Produkcja zwierzęca to nie jedyna gałąź przemysłu, która wykorzystuje kukurydzę. Ma ona również ogromne znaczenie w żywieniu człowieka. Z ziaren kukurydzy powszechnie wytwarza się produkty spożywcze, takie jak mąka, płatki kukurydziane, kaszka, konserwy oraz uwielbiany na całym świecie popcorn. Kukurydzę można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej. Roślina ta ma znaczenie również w przemyśle farmaceutycznym, papierniczym, górniczym i budowlanym, gdzie wykorzystuje się skrobię. Wytwarza się z niej także bioetanol oraz biogaz.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.