wyposazenie-ubojni Przedsiębiorca
23 października 2018

Elementy wyposażenia ubojni

Ubój zwierząt stanowi jeden z kluczowych etapów produkcji i przetwarzania mięsa. Z tego powodu każda profesjonalna ubojnia powinna być wyposażona w niezawodne urządzenia ze stali nierdzewnej. Chodzi między innymi o odpowiednio dopasowane maszyny do szczecinowania. Ze względu na zapotrzebowanie i wymagania klientów, posiadamy w swojej ofercie urządzenia o mniejszej i większej wydajności. Przy dużym przerobie surowca stosowane są linie do szczecinowania. Przy mniejszym przerobie sięga się po nowoczesne zestawy szczecinujące.

Czym jest szczeciniarka?

Szczeciniarka to urządzenie, które stanowi główny element zestawów do szczecinowania i automatycznych linii szczecinujących. Służy przede wszystkim do oczyszczania tusz wieprzowych ze szczeciny, czyli grubszych i gęstszych włosów. Tusza podlega oczyszczeniu przy pomocy zamocowanych na wale gumowych łap z żyletkami, które ją obracają. Załadunek do szczeciniarki odbywa się w sposób w pełni zautomatyzowany, a po poddaniu obróbce (trwającej około 15-30 sekund) gotowa tusza jest wyładowywana na stół odbiorczy.

Większość szczeciniarek jest wykonywana w podobny sposób – to konstrukcje przelotowe złożone z korpusu nośnego, kosza podtrzymującego i załadunkowego, wału roboczego, zespołu napędu wału, układu hydraulicznego za- i wyładunku, skrzynki sterowniczej i układu spryskiwania wodą. Długość urządzeń jest z reguły ustandaryzowana, a szerokość zależy od wielkości kotła do oparzania, który wpływa na wydajność pracy urządzenia. Zestawy i linie do szczecinowania

Szczeciniarka wraz z kotłem do oparzania tworzą funkcjonalny zestaw do szczecinowania. Taka kombinacja urządzeń jest wykorzystywana przy mniejszym przerobie surowca. Zestawy mogą być wykonane w kilku kombinacjach, zależnie od wielkości kotła do oparzania. O jakości omawianego sprzętu przesądzają również dodatkowe usprawnienia. Przykładowo zestawy do szczecinowania dostępne w ofercie firmy Jugema są standardowo zaopatrywane w hydrauliczny załadunek i wyładunek. Ponadto posiadają mikroprocesor, pozwalający na sterowanie pracą oraz na zaprogramowanie opóźnionego włączenia. Ściany boczne kotła są izolowane termicznie, natomiast do ogrzewania wykorzystywany jest palnik wentylatorowy.

Rozbudowaną wersję zestawów szczecinujących stanowią linie do szczecinowania. Zależnie od potrzeb mogą one osiągać przepustowość dochodzącą nawet do 200 szt./godz. Do elementów składowych linii należą przede wszystkim szczeciniarka przelotowa, kocioł do oparzania z automatycznym transportem oraz stół odbiorczy. Układ linii, wielkość kotła oraz sposób grzania wody są dostosowywane do możliwości użytkownika. Dla największych wydajności (>160 szt./godz.) stosuje się układ kaskadowy z wykorzystaniem dwóch szczeciniarek – przelotowej głównej oraz wykańczającej. Więcej szczegółów (wraz z załączonymi materiałami filmowymi) można znaleźć na stronie internetowej producenta.