Folia jako materiał opakowaniowy
Wszelkiego rodzaju opakowania towarzyszą nam praktycznie każdego dnia. Możemy spotkać się z nimi w sklepie, restauracji, a nawet u lekarza, czy w aptece. Warto jednak pamiętać o tym, że opakowania znacząco się od siebie różnią, dlatego powstaje coraz więcej produktów z tworzyw o najwyższej jakości. Jednym z przykładów jest, chociażby folia, która nadal cieszy się ogromną popularnością dzięki swojej praktyczności. Podpowiadamy więc, gdzie można wykorzystać ten surowiec oraz jakie są jego atuty.
Jakie są najważniejsze zastosowania opakowań z folii?
Nietrudno zauważyć, że folia jest jednym z najczęściej stosowanych surowców do produkcji opakowań. Najlepszym i najbardziej popularnym przykładem są oczywiście torby i reklamówki na zakupy.
Jak przekonują specjaliści z firmy Elte:
,,Bardzo ciekawym faktem jest to, że foliowe reklamówki nie muszą być jednorazowe, jak mylnie sądzi wielu z nas. Firmy specjalizujące się w opakowaniach tworzą obecnie takie produkty, które można użyć z powodzeniem wiele razy, co przyczynia się do ochrony naszego środowiska naturalnego’’.
W branży spożywczej bardzo często używana jest folia typu stretch, która może być wykorzystana do pakowania żywności, na przykład serów czy też wędlin. Jednym z ciekawszych zastosowań folii, które ma swych ulubieńców zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, jest oczywiście folia bąbelkowa. Używa się jej w celu zabezpieczenia przedmiotów wrażliwych na uszkodzenia podczas transportu. Folia jest także jednym z najlepszych materiałów do produkcji worków na śmieci, które dobrze sprawdzają się nie tylko w warunkach gospodarstwa domowego, ale też w szeroko rozumianym przemyśle.
Jakie zalety folii można wyróżnić?
Jednym z najważniejszych atutów folii jest to, że odznacza się ona wysoką wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia. Jest to oczywiście znacznie trwalszy surowiec niż karton czy papier, dlatego można używać go do transportu i przechowywania dość ciężkich przedmiotów. Warto pamiętać również o tym, że opakowania foliowe są całkowicie wodoodporne. Oznacza to, że można w nich przechowywać nawet bardzo wrażliwe towary bez troski o to, że ulegną one przemoknięciu. Ze wspomnianą cechą wiąże się też to, że w takich opakowaniach nie rozwijają się groźne dla zdrowia grzyby i inne drobnoustroje. Można w nich więc przechowywać żywność. Folia charakteryzuje się też lekkością, dzięki czemu nie wpływa ona na rzeczywistą masę przechowywanych w opakowaniu przedmiotów. Nie można zapomnieć też o tym, że opakowania foliowe można w dowolny sposób złożyć na mniejsze części, przez co nie zajmują one zbyt wiele cennego miejsca.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana