Artykuł sponsorowany

Grzyby leśne w sklepie i restauracji – jak dobrze wybrać dostawcę?

Grzyby leśne w sklepie i restauracji – jak dobrze wybrać dostawcę?

Grzyby odznaczają się dużymi walorami smakowymi. Są niskokaloryczne i stanowią źródło witamin oraz mikroelementów. Grzyby wykorzystuje się jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Nic więc dziwnego, że są często zamawiane przez sklepy i restauracje. Kupując grzyby, trzeba mieć pewność, że są one jadalne. Dlatego bardzo ważne jest to, aby korzystać z usług sprawdzonych sprzedawców. Na co zwrócić uwagę przy wyborze dostawcy?

Atesty

Sprzedawca grzybów powinien posiadać odpowiedni atest. W dokumencie tym zawarte są informacje o gatunku i ilości grzybów dopuszczonych do obrotu. Wskazane jest także miejsce, w którym dokonano ich zbiórki. Na dokumencie powinna widnieć także data oceny grzybów, dane firmy oraz pieczątka i podpis osoby, która wystawiła atest. Atesty wydawane są przez grzyboznawcę lub klasyfikatora.

Informacje na opakowaniu

Zgodnie z obowiązującym obecnie prawem, na opakowaniu grzybów powinny być umieszczone następujące informacje:

  • nazwy produktu ( w tym nazwa łacińska)

  • sposób przetworzenia grzybów (grzyby krojone, suszone)

  • sposób przechowywania

  • data ważności

  • nazwa producenta

  • nr atestu

  • informacja odnośnie kontroli grzyboznawcy / klasyfikatora

Różnorodność oferty

Najlepiej  korzystać z usług sprawdzonych firm, które mają bardzo różnorodną ofertę, obejmującą smaczne i popularne gatunki grzybów – takie, jak: borowiki szlachetne, kurki, maślaki i hodowlane pieczarki. Z pewnością warto stawiać na dostawców, którzy oferują wysokiej jakości grzyby pochodzące z polskich lasów. Fachowa i uczciwa firma powinna bez problemu udzielić bardziej szczegółowych informacji odnośnie sprzedawanych gatunków.

Ważnym atutem dostawcy jest możliwość przygotowania grzybów zgodnie z oczekiwaniami klienta.

Grzyby mogą być sprzedawane w postaci sztuk krojonych, kapeluszy, a także jako grys lub mąka – dodaje przedstawiciel firmy Seweryn, specjalizującej się w przetwórstwie i sprzedaży grzybów.

Zaplecze technologiczne

Firma powinna dysponować nowoczesnym zapleczem technologicznym, umożliwiającym nie tylko fachowe przetwórstwo grzybów, ale także ich magazynowanie oraz transport.

Referencje i certyfikaty

Należy zwrócić uwagę także na referencje, jakimi może poszczycić się konkretny dostawca. Liczne certyfikaty świadczyć będą o wysokiej jakości świadczonych usług. Warto także sprawdzić, czy dane przedsiębiorstwo współpracuje z zakładami przemysłowymi i hurtowniami – nie tylko w kraju, ale także za granicą.

Doświadczenie i tradycje rodzinne

Najlepiej wybierać firmy, które mają duże doświadczenie w skupie i sprzedaży grzybów suszonych – szczególnie przedsiębiorstwa rodzinne, w których tradycja ta jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Informacje na ten temat często zawarte są na stronie internetowej dostawcy.

Spełnienie wszystkich wymienionych warunków stanowi gwarancję, że zakupione grzyby będą smaczne, a ich spożycie nie wywoła żadnych dolegliwości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.