Herbata organiczna idealna na spotkania biznesowe
Herbata organiczna staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem wybieranym nie tylko przez domowych koneserów tego napoju. Opatrzone certyfikatem napoje gwarantują najwyższą jakość żywności i bezpieczeństwo dla zdrowia. Kryzys klimatyczny zmusza wszystkich do uważnego sięgania po produkty spożywcze. Dotyczy to także napojów, które się pije. Symbole i oznakowania umieszczone na opakowaniach herbat mogą być więc cennym drogowskazem. Czym wyróżnia się herbata organiczna?
Charakterystyka herbaty organicznej
Organiczne uprawy to takie, które spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. Gwarantują także, że w produkcie nie znajdują się chemiczne substancje, ponieważ w czasie produkcji nie zastosowano nawozów sztucznych, chemicznych środków ochraniających roślin czy szkodliwych metod konserwacji lub polepszania smaku i wyglądu. Herbaty organiczne to także pewność, że co najmniej 95% produktu pochodzi z upraw ekologicznych, które znajdują się z dala od zanieczyszczeń, przemysłu i dróg tak, aby nie miały znacznego wpływu na środowisko naturalne.
Herbaty organiczne uznawane są za zdrowsze dla zdrowia. Certyfikat „organic” to gwarancja tego, że na etapie produkcji suszu nie używano promieniowania jonizującego do konserwowania oraz sztucznych barwników. Nawożenie upraw herbat ekologicznych odbywa się m.in. obornikiem lub specjalnie przygotowanymi mieszankami z naturalnych odpadów, które wzbogacają glebę o składniki istotne dla wzrostu krzewu herbacianego. Herbata organiczna ma więc przewagę nad tradycyjnymi, ponieważ umożliwia poznanie nieznanej dotąd głębi smaków i aromatów. W obecnych czasach bardzo wzrosło znaczenie produktów „eko”, które nie zagrażają środowisku naturalnemu. Serwując herbatę organiczną na przykład w trakcie spotkania biznesowego, klient może więc odnieść wrażenie, że firma prowadzona jest z poszanowaniem dla środowiska.
Zalety herbat organicznych
Herbaty uprawiane ekologicznie są o wiele lepsze, niż tradycyjne odpowiedniki. Walory organicznej herbaty ujawniają się nie tyle w smaku, co w uczuciu po wypiciu naparu, a także w „cierpliwości” herbaty, czyli w tym, ile parzeń jest w stanie wytrzymać. Herbata organiczna jest również zdrowsza i lepsza dla ekosystemu niż herbaty konwencjonalne. Ogranicza także przedostawanie się chemikaliów do środowiska. Właśnie dlatego oferta producenta herbat i kaw premium Julius Meinl cieszy się tak dużym uznaniem wśród Klientów. Trzeba jednak liczyć się z nieco wyższą ceną, jaką takie herbaty osiągają. Decyzje konsumentów jednak jasno pokazują, że mając do wyboru herbaty organiczne i konwencjonalne tej samej jakości, zawsze wybierają herbatę organiczną, pomimo jej wyższej ceny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana