Zakład przemysłowy produkcji spożywczej Przedsiębiorca
25 sierpnia 2021

Jak powstają instalacje technologiczne dla przemysłu spożywczego?

Instalacje technologiczne przeznaczone dla przemysłu spożywczego wymagają przede wszystkim właściwego zaprojektowania. Sprzęt tej klasy powinien być nie tylko wykonany z solidnych materiałów, ale również dokładnie przemyślany, aby na poszczególnych etapach produkcji nie dochodziło do skażenia produktów. Projektowanie instalacji wymaga zatem wiedzy, doświadczenia i odpowiednich technologii. Zobacz więcej.

Projektowanie instalacji dla przemysłu spożywczego

Projektowanie kompletnych instalacji spożywczych czy elementów, które będą wykorzystywane w procesach mających wspierać produkcję, to odpowiedzialne zadanie. Zależnie od rodzaju działalności konkretnej firmy, instalacje technologiczne mogą mieć różne przeznaczenie. Najczęściej wykorzystuje się je do:

  • określania parametrów fizycznych półproduktów,
  • pasteryzowania,
  • sterylizacji,
  • napełniania,
  • pakowania.

Jak podkreślają specjaliści z takich firm, jak Nova Process, instalacje technologiczne wykorzystywane w produkcji spożywczej powstają w ramach przemyślanego procesu, który uwzględnia ich przeznaczenie. Wykorzystuje się je już na etapach przygotowawczych do produkcji, gdzie odpowiadają między innymi za odmierzanie dokładnych ilości składników. Służą także podczas wytwarzania gotowych produktów oraz w trakcie porcjowania czy pakowania wyrobów. 

Zgodnie z zasadami tworzenia linii technologicznej dla przemysłu spożywczego kluczową rolę ogrywa również aspekt higieny. Niezwykle istotne są technologie pozwalające na przeprowadzenie automatycznego procesu czyszczenia. Umożliwia to usunięcie pozostałości produkcyjnych i zachowanie całej instalacji w czystości. Brak zanieczyszczeń to również zgodność z normami, które są bardzo restrykcyjne.

Materiały wykorzystywane w instalacjach dla przemysłu spożywczego

Bardzo ważną kwestią przy planowaniu instalacji dla branży spożywczej jest również dobór odpowiednich materiałów. Jednym z najczęściej wybieranych surowców jest stal nierdzewna. Charakteryzuje się ona nie tylko dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, ale również korozję. Jest ona także łatwa w czyszczeniu. Oprócz niej równie często wykorzystuje się stal kwasoodporną, różnego rodzaju tworzywa oraz teflon.

Komu zlecić wykonanie instalacji technologicznej dla przemysłu spożywczego? Warto postawić na sprawdzoną firmę. Wówczas można liczyć na profesjonalizm, zarówno przy tworzeniu linii produkcyjnej, montażu, jak i pierwszym rozruchu. Specjaliści mogą także przekazać cenne wskazówki w zakresie użytkowania instalacji.