wyposazenie-gastronomiczzne Przedsiębiorca
12 lipca 2018

Jak wybrać dobre wyposażenie gastronomii?

Odpowiednio dobrane wyposażenie gastronomiczne powinno zapewniać komfort, bezpieczeństwo pracowników oraz spełniać wyznaczone normy techniczne. Szafki, regały i stoły kuchenne muszą cechować się wysoką odpornością na czynniki zewnętrzne, np. zarysowania, szkodliwe działanie kwasów i wysoką temperaturę. Na co należy zwrócić uwagę podczas wybierania wyposażenia gastronomicznego do restauracji, baru, cukierni czy piekarni?

Materiał i jakość mebli

Priorytetem powinien być materiał z jakiego wykonane są meble gastronomiczne. Bezkonkurencyjna jest stal nierdzewna, która cechuje się ogromną odpornością na czynniki, jakie panują w kuchni. Gładkie powierzchnie szafek, blatów czy zlewozmywaków powinny być pokryte dodatkową warstwą tlenku chromu, który zapobiega rozwojowi flory bakteryjnej. Dzięki temu będzie łatwiej utrzymać je w czystości. Wysoka jakość materiału, np. stali nierdzewnej, zabezpiecza meble przed korozją i zapewnia stabilne miejsce do przygotowywania posiłków. Najlepiej sprawdzają się meble, których nie trzeba skręcać. To znacząco podnosi jakość i zwiększa wytrzymałość podczas ich użytkowania.  Należy unikać zdobień i zakamarków, w którym bardzo łatwo gromadzi się brud, przez co utrzymanie tych mebli w czystości może być problemem.

Regały i półki

Produkty spożywcze, naczynia oraz inne przedmioty należy umieścić na stabilnych regałach lub półkach. W tym wypadku jakość mebli ma ogromne znaczenie, bo właśnie od niej zależy bezpieczeństwo i komfort pracy. Aby maksymalnie wykorzystać wolną przestrzeń w pomieszczeniu, warto zdecydować się na wykonawcę, który zrobi meble na wymiar, jak na przykład firma Belmag w Karwianach. W przypadku półek wiszących trzeba zwrócić uwagę na ich maksymalne obciążenie i solidne przymocowanie do ściany.

Stoły

Bardzo ważnym elementem wyposażenia pomieszczenia gastronomicznego są stoły. Jest to centralne miejsce każdej kuchni, które musi cechować się stabilnością, bezpieczeństwem i nie sprawiać trudności podczas czyszczenia. Stoły dla gastronomii powinny być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, odpornej na intensywną eksploatację. Ważne, aby posiadały odpowiednie atesty i przeznaczenie do pracy z żywnością. Warto wybrać stoły na specjalnych gumowych kołach, które można blokować. Takie rozwiązanie ułatwia sprzątanie pomieszczeń i dodatkowo nie sprawia trudności, np. podczas przemeblowania.