Szafy mroźnicze Przedsiębiorca
9 kwietnia 2021

Jakie artykuły można przechowywać w szafach mroźniczych?

Jakie artykuły można przechowywać w szafach mroźniczych?

Zastosowanie szaf mroźniczych 

Przechowywanie żywności podlega różnorodnym wymogom sanitarnym. W inny sposób magazynuje się surowe mięso, warzywa czy jajka. Poszczególne grupy artykułów potrzebują także różniących się od siebie parametrów związanych z temperaturą i wilgotnością powietrza oraz dostępem do światła, aby zachować świeżość i optymalny poziom jakości. Dobrą metodą utrwalania produktów spożywczych, która wpływa na długość ich przydatności jest mrożenie.

Bezpieczeństwo żywności to bardzo ważna kwestia zarówno dla lokali gastronomicznych, jak i innych placówek, których działalność opiera się na jej dystrybucji czy obróbce. W bezpośredni sposób wpływa na stan ludzkiego organizmu, dlatego dostosowanie się do określonych zasad związanych z magazynowaniem jedzenia jest tak istotne. Mrożenie pozwala na długotrwałe przechowywanie produktów, dzięki czemu zawsze jest się zaopatrzonym w niezbędne składniki. W przypadku sklepów spożywczych dużą rolę odgrywa również efektowna ekspozycja oferowanych mrożonek – w szczególności sprawdzą się tutaj szafy mroźnicze. Warto jednak wiedzieć, jaka część asortymentu może się w nich znajdować.

Jakie artykuły można przechowywać w szafach mroźniczych? 

We wspomnianych urządzeniach przechowuje się m.in. produkty odzwierzęce. Mięso zwierząt hodowlanych, jak i łownych pakuje się próżniowo lub w inne szczelne opakowania, a następnie układa według jego pochodzenia. Drób należy umieszczać gdzie indziej niż wieprzowinę czy wołowinę. Pracownicy lokali gastronomicznych powinni pamiętać, aby zawartość otwartego już produktu przenieść do czystego pojemnika z możliwością jego zamknięcia oraz zapisania daty pierwszego użycia. Szafy mroźnicze nadają się również do magazynowania ryb. Zapewniają długotrwałą świeżość i estetyczną prezentację, której celem jest zachęcenie do zakupu eksponowanego dorsza, pstrąga czy łososia. W analogiczny sposób oferuje się także owoce morza.

Inną kategorią artykułów, które można przechowywać w ten sposób są warzywa i produkty przeznaczone na desery. Popularne mrożonki zawierają zaskakującą ilość witamin – często bywa tak, że niektóre drogocenne związki uwalniają się dopiero po zamrożeniu.

Zastosowanie szaf mroźniczych w magazynowaniu i ekspozycji słodkich przekąsek, zwłaszcza lodowych stanowi dobre rozwiązanie dla wielu sklepów spożywczych. Odpowiednia moc i napięcie urządzenia zapewniają pracę na stałym poziomie, a co za tym idzie: świeżość produktów – jak tłumaczy pracownik firmy IGLOOTECHNIKA. Branża gastronomiczna wykorzystuje podobny sprzęt do utrwalania pokrojonych owoców oraz ich gotowych mieszanek w celu przyrządzania koktajli, tzw. „smoothie”.

Inne produkty w szafach mroźniczych 

W urządzeniach często umieszcza się także gotowe propozycje dań, takie jak mrożone pizze. Nie jest to wiedza powszechna, jednak wszystkie elementy składające się na tę włoską potrawę nadają się do utrwalania w ten sposób, nawet ser. W szafach mroźniczych można również zaobserwować risotto z różnorodnymi składnikami, zaczynając od warzyw i grzybów, a kończąc na mięsie. Coraz częściej pojawiają się również propozycje z kuchni azjatyckiej, takie jak sajgonki czy smażony makaron. Podobnie eksponuje się przyprawione, opanierowane skrzydełka kurczaka czy tortellini, a także uszka do czerwonego barszczu oraz różne przetwory rybne, np. paluszki czy pulpety.