Komory chłodnicze stosowane nie tylko w przemyśle spożywczym
Branża spożywcza, by usprawnić działalność sięga po różnego rodzaju urządzenia. Komory chłodnicze stanowią wyposażenie sklepów, zakładów gastronomicznych czy przetwórni spożywczych. Korzysta się z nich głównie z uwagi na fakt, że wiele produktów żywnościowych wymaga magazynowania w niskich temperaturach. Gdzie poza przemysłem spożywczym znajdują zastosowanie komory chłodnicze?
Komory chłodnicze i ich rodzaje
Rodzaje i zastosowanie różnych komór chłodniczych przedstawia specjalista z firmy Climag. – Nasza firma oferuje komory chłodnicze zarówno dla przemysłu spożywczego, gastronomicznego, jak i dla branży hotelarskiej. Nie tylko sprzedajemy, ale też montujemy urządzenia tego rodzaju. Do czego tak naprawdę służą? Odprowadzają ciepło z chłodzonego środowiska w celu utrzymania temperatur niższych niż te panujące w otoczeniu. I, mimo że najczęściej znajdują zastosowanie w gałęziach przemysłu, takich jak branża spożywcza, gastronomiczna czy hotelarska – my proponujemy też chłodnie na kwiaty. Wykorzystywane w branży florystycznej chłodnie pozwalają kwiatom i roślinom zachować dłuższą żywotność. Nawet ścięte pozostają dzięki nim świeże i piękne przez długi czas. Jeśli chodzi o wnętrza takich komór, to te najczęściej wykonane są z blach nierdzewnych kwasoodpornych, czyli takich, które wykazują ponadprzeciętną trwałość i odporność.
Komory chłodnicze najczęściej wykorzystuje się zatem w branży spożywczej, gastronomicznej, hotelarskiej i florystycznej. W kwiaciarniach podobnie, jak w sklepach spożywczych ograniczają one koszty i straty w zakresie prowadzonej działalności.
Jak zbudowane są komory chłodnicze?
Najważniejszym elementem każdej komory jest oczywiście instalacja chłodnicza. To właśnie dzięki niej we wnętrzu maszyny można ustawić pożądaną temperaturę. Poza instalacją ważne są też inne rozwiązania, które warunki chłodnicze utrzymują. By zminimalizować wymianę cieplną między komorą a środowiskiem zewnętrznym, ściany urządzenia najczęściej wykonuje się z materiału o niskim współczynniku przenikalności cieplnej. Drzwi muszą być szczelne, często wyposażone w specjalne kurtyny powietrzne, które zapobiegają mieszaniu się powietrza.
Urządzenie chłodnicze zabezpieczają znajdujące się w nich produkty i towary. W jaki sposób? Po pierwsze hamują, a nawet całkowicie eliminują rozwój bakterii gnilnych. Po drugie przeciwdziałają tak zwanej ususzce, a więc utracie masy na skutek parowania wody. I choć na ogół stosuje się je w przemyśle spożywczym, branża florystyczna i hotelarska też po nie sięga.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana