Piwo Przedsiębiorca
6 lutego 2018

Lokale restauracyjne z własnymi warzelniami

Potencjał produkcyjny polskich browarów to aż 35 milionów hektolitrów piwa rocznie. Olbrzymia części wędruje na rynek sprzedaży hurtowej – butelkowej. Na szczęście kultura browarnicza w Polsce zaczyna dorównywać tej z Niemiec i Czech, gdzie lokale restauracyjne w typie piwiarni są bardzo spopularyzowane. W naszym kraju najlepsze z browarów zlokalizowane są na Śląsku.

Śląskie browary

Browarami nazywa się nie tylko wielkie kampanie piwowarskie, które monopolizują rynek krajowej produkcji i dystrybucji piwa w hurcie butelkowym. Browarami są również lokale restauracyjne, które posiadają własne warzelnie. To właśnie tego typu miejsca wyróżniają się na mapie gastronomicznej Polski. Najwięcej z nich znajduje się w województwach sąsiadujących z Niemcami i Czechami, bo to właśnie tam kultura spożywania piwa jest na najwyższym międzynarodowym poziomie. Na tle naszego kraju wyróżniają się browary śląskie takie jak Minibrowar Majer, który jest jednym z najmodniejszych lokali restauracyjnych zarówno w Gliwicach, jak i całym regionie. Browar ten posiada swoją markę piwa – MajEr.

Restauracje z własną marką piwa

Olbrzymią zaletą restauracji z własnymi warzelniami jest tworzenie własnej marki piwa. Na taką działalność mogą pozwolić sobie tylko lokale posiadające nowoczesny sprzęt warzelniany, a także zatrudniające wykwalifikowanych pracowników z branży piwowarskiej. Dzięki temu lokale gastronomiczne, oprócz bogatego menu składającego się często z dań regionalnych, są w stanie zaoferować świeże, niepasteryzowane piwa. Polecanymi gatunkami piw są:

  • jasny kellerbier – charakteryzuje się słodkawo-kwaskowym delikatnym smakiem, który często wzbogacony jest o aromaty orzechów, miodu i kwiatów,
  • lekki schwarzbier – ciemne piwo, które łączy ze sobą walory smakowe piw karmelowych i mocnych piw z rodzaju porterów,
  • wytrawny hefeweizen – piwo to jest bardzo ożywiające, a zaraz wyróżniające się swoim smakiem bananowo-waniliowym – delikatnie kwaskowate,
  • koźlak – mocne 17-procentowe piwo, które wyróżnia się łagodnym, słodowym smakiem.

Gdzie szukać dobrych browarów?

Najlepsze browary można znaleźć w centrach dużych miast, a także przy hotelach. To one właśnie stawiają na rozwój swoich restauracji hotelowych, zapewniając gościom dodatkowe atrakcje smakowe. Browary są bowiem często wybierane na miejsce organizowania imprez okolicznościowych: spotkań integracyjnych pracowników, kolacji biznesowych itp. Do mniej formalnych atrakcji zalicza się uroczystość odbijania beczki, którą przeprowadza się między innymi w czasie październikowych dożynek chmielowych.