Przedsiębiorca
1 września 2018

Mięso drobiowe – ważny składnik zdrowej diety

Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego swój sposób żywienia powinniśmy planować racjonalnie. Jednym z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, jest ograniczenie spożywania czerwonego mięsa do minimum. Dlatego, jeśli nie chcemy całkowicie rezygnować z posiłków mięsnych, powinniśmy zadbać o to, by na naszym stole zamiast wieprzowiny częściej gościł drób. Takie mięso możemy jeść nawet kilka razy w tygodniu.

Zalety mięsa drobiowego

Mięso drobiowe można przyrządzić na wiele sposobów. Jest lekkie, białe i kruche. Ma delikatny smak, dlatego można nadać mu wiele różnych aromatów, umiejętnie stosując przyprawy. Takie mięso jest lekko strawne, ma znacznie mniej tłuszczu niż mięso czerwone, dlatego jest też znacznie lepsze dla naszego zdrowia. Najczęściej na polskich stołach drób gości w roli kurczaka, jednak pamiętajmy, że zdrowe mięso drobiowe to także to, które pochodzi z indyka. Pełne zdrowych dla człowieka składników ożywczych są także podroby drobiowe, takie jak na przykład wątróbka. Mięso drobiowe jest niskokaloryczne, dlatego zaleca się je na różnego rodzaju dietach odchudzających – porcja piersi z kurczaka ma ponad dwa razy mniej kalorii niż taka sama porcja szynki wieprzowej. Poza tym drób jest dobrym źródłem białka, cynku i witaminy PP, korzystnie wpływającej na nasz układ nerwowy i przewód pokarmowy. Duży wybór mięsa drobiowego oferuje przedsiębiorstwo Eureka Hurtownia drobiu i wędlin drobiowych.

Jak przyrządzić mięso drobiowe?

Żeby trzymać zdrową dietę, musimy pamiętać o prawidłowym przyrządzaniu potraw z mięsa drobiowego. Przede wszystkim, powinniśmy w miarę możliwości unikać smażenia. Niezdrowe jest zwłaszcza smażenie panierowanego mięsa drobiowego – panierka niepotrzebnie dodaje pustych kalorii. Zamiast smażenia, znacznie lepiej jest wybrać pieczenie – zwłaszcza, że upieczony kurczak może smakować naprawdę doskonale. Warto wypróbować też podtraw z duszonym mięsem z kurczaka – sprawdzą się tutaj zwłaszcza różnego rodzaju potrawki, pasujące do kasz i ryżów. Niedoceniane jest mięso drobiowe gotowane. Tymczasem możemy na nim przyrządzić nie tylko smakowite zupy, ale też ugotować smakowity dodatek do pieczywa, czy po prostu mięso do lekkiego obiadu. Najważniejsza jest różnorodność, dlatego mięsa drobiowego mimo wszystko starajmy się nie jeść codzienne i dbajmy o to, by zawsze towarzyszyły mu inne dodatki w postaci świeżych warzyw. Tak skomponowana dieta z pewnością korzystnie odbije się na naszym zdrowiu.