Odzysk ciepla z pieca piekarniczego kondenasator pary Przedsiębiorca
21 marca 2021

Na czym polega ekologiczny odzysk ciepła z pieca piekarniczego?

W przyrodzie nic nie ginie. Jeśli urządzenie pochłania energię, musi ją zwrócić. W taki sposób działa na przykład klimatyzacja czy nawet silnik w samochodzie. Konwersja energii pozwala również na odzysk ciepła z urządzeń. W zakładach piekarniczych niektóre maszyny pracują nawet przez całą dobę. Piece czy kotły pochłaniają ogromną ilość energii, a generowane przez nie ciepło można bez problemu odzyskać. Jak? Opowiadamy o tym w naszym artykule.

Na czym polega odzysk ciepła?

Koszt energii elektrycznej i paliw z roku na rok wzrasta. Uderza to w kieszeń nie tylko osób prywatnych, ale też przedsiębiorców. Urządzenia do odzysku ciepła pozwalają zmniejszyć pobór energii i jej wtórne wykorzystanie. Obniża to koszty produkcji i zwiększa zyski w firmie. Szczególnie jeśli maszyny pracują przez całą dobę. Dobrym przykładem są zakłady piekarnicze i cukiernicze, które wyposażone są w piece piekarnicze. Niekiedy włączone są one bez przerwy, pochłaniając ogromną ilość energii. Wygenerowane ciepło łatwo jest przechwycić i wykorzystać wtórnie na przykład do ogrzania wody. Czy wiesz, że urządzenia do odzysku energii dodatkowo podnoszą wydajność energetyczną pieców?

Odzysk ciepła to różnego rodzaju procesy i technologie, które umożliwiają ponowne wykorzystanie energii niezbędnej do innych działań. W trakcie pracy takich urządzeń jak piece piekarnicze wygenerowane za sprawą dostarczonej energii ciepło uwalniane jest do atmosfery. Urządzenia do odzysku energii mają za zadanie przechwycić je i przetransmitować do wtórnego wykorzystania. Ekologiczne urządzenia do odzysku ciepła w zakładach piekarniczych to między innymi kominowy wymiennik ciepła oraz kondensator pary.

Kondensator pary

Kondensator pary odzyskuje ciepło ze skraplania się pary wodnej podczas wypieku pieczywa, ciast czy ciastek w piecu piekarniczym. Montuje się go na kanale wylotu oparów. Idea pracy kondensatora to ponowne wykorzystanie ciepła niezbędnego do odparowania wody w momencie skraplania się pary. Czy wiesz, że kondensator pary może odzyskać nawet 15 kW energii na godzinę? Pozwala to ogrzać 320 l wody z 10°C do  50°C. Im niższa temperatura obiegu i czystsza para wodna, tym większy jest efekt cieplny i bardziej efektywny odzysk. Stosunek odparowanej wody do wielkości pieca wynosi średnio 3:1. W przypadku pieca zajmującego powierzchnię 10 m² odparowaniu ulega nawet 30 l wody. Ilość ta zależy od wypiekanego produktu i temperatury. 

Kominowy wymiennik ciepła

Kominowy wymiennik ciepła to nieco bardziej skomplikowane urządzenia, które montuje się w kanale kominowym pieca piekarniczego. Czy wiesz, że sprawność spalin wydostających się z pieców wynosi nawet 85%? Dlatego odzysk ciepła z pieców jest tak bardzo istotny. Z pomocą kominowego wymiennika ciepła można odzyskać nawet 15% energii doprowadzonej do zasilenia maszyny. To bardzo wysoki wynik. Energia do uznana za bezpowrotnie utraconą może zostać zastosowana do ogrzania wody użytkowej, centralnego ogrzewania czy uruchomienia innych urządzeń. Wymiennik kominowy jest ekologiczny, bezpieczny i ekonomiczny, co sprawia, że to niezwykle opłacalna i szybko zwracana inwestycja.

Wymiennik ciepła tego typu zbudowany jest z jednego lub kilku wymienników kominowych, pompy cyrkulacyjnej, zbiornika magazynującego i sterowania. Ogromną zaletą urządzenia jest możliwość dowolnego ustawiania parametrów z zależności od przedsiębiorstwa. Konfiguracja urządzenia na podstawie wielkości pieca sprawia, że  nawet niewielkie przedsiębiorstwa mogą bez problemu korzystać z urządzenia. Wymiennik współpracuje z piecami przelotowymi, półkowymi i obrotowymi, więc można go dopasować do każdego zakładu piekarniczego. 

Czy warto inwestować w urządzenia do odzysku ciepła?

Urządzenia do odzysku ciepła znane są w branży technicznej od lat, jednak kojarzono je do tej pory głównie z klimatyzacją. Rozwój technologiczny wpłynął na powstanie nowych rozwiązań, jak urządzenia do odzysku ciepła z pieców piekarniczych. Czy warto wdrożyć je do swojej firmy? Jak mówi ekspert z firmy Eurotechnika – producent maszyn gastronomicznych

Wykorzystywanie ekologicznych sposobów odzysku ciepła z pieców piekarniczych niesie za sobą same korzyści. Wszystkim firmom zależy na jak największych oszczędnościach. Wykorzystanie wymienników kominowych czy kondensatorów pary zmniejsza koszty energii elektrycznej, a do tego podnosi wydajność energetyczną pieców. Odzyskane ciepło można wykorzystać do podgrzania wody użytkowej czy wsparcia centralnego ogrzewania. Dzięki temu zakład nie potrzebuje dodatkowego ogrzewania kotłem grzewczym, co zmniejsza emisję spalin do środowiska i przyczynia do ochrony środowiska. Ogromną zaletą urządzeń jest możliwość podłączenia ich do każdego pieca piekarniczego, bez względu na to, jakim paliwem jest napędzany. Montaż wymiennika ciepła nie wymaga przeróbek instalacji kominowej, dlatego można połączyć go zarówno z nowym piecem, jak i starym. Obsługa takich urządzeń jest z reguły łatwa i intuicyjna. Pełne bezpieczeństwo ich pracy i realne korzyści finansowe sprawiają, że inwestycja w urządzenia do odzysku ciepła z pieców piekarniczych jest opłacalna.

Ekologiczne rozwiązania umożliwiające lepsze i bardziej efektywne wykorzystanie energii w przedsiębiorstwach jest opłacalne i wpływa nie tylko na obniżenie kosztów, ale również przyczynia się do ochrony środowiska. Zmniejszenie negatywnego wpływu przedsiębiorstwa na Ziemię stało się w ostatnich latach niezwykle ważne, a firmy odznaczające się mianem eco-friendly są lepiej postrzegane. Urządzenia do odzysku ciepła w najbliższym czasie z pewnością staną się standardem w Europie, a wdrożenie proekologicznych rozwiązań w firmie warto rozpocząć od instalacji kondensatorów pary czy kominowych wymienników ciepła.