Pieczarkarnia Przedsiębiorca
19 kwietnia 2021

Nawadnianie pieczarkarni. Przegląd rozwiązań

Uprawa pieczarek jest niezwykle specyficzna – wymaga zastosowania specjalistycznych technologii i urządzeń do uzyskania plonów. Najważniejsze jest ich odpowiednie dostosowanie do indywidualnych sytuacji. Nowoczesne systemy nawadniania pozwalają zminimalizować udział pracowników w procesie kontroli uprawy i zmaksymalizować efekty działań. Jakie są najpopularniejsze sposoby nawadniania pieczarkarni i jakie urządzenia można wykorzystać? Sprawdź.

Nawadnianie pieczarkarni – dostępne rozwiązania

Wśród dostępnych rozwiązań w zakresie nawadniania pieczarkarni znajdują się systemy podpółkowe oraz kropelkowe. Wybór odpowiedniej metody musi zostać indywidualnie dopasowany do potrzeb danej plantacji. Co ważne – w przypadku dużych upraw istnieje możliwość zastosowania obydwu systemów i połączenie ich działania.

Urządzenia te nie tylko usprawniają czynność podlewania, ale przede wszystkim znacznie obniżają koszty związane z jej wykonywaniem – wyjaśnia ekspert z firmy F.U.H. Toram Tomasz Oramus. Dodaje, że metoda ta także gwarantuje podanie właściwej ilości wody i jej równomierne rozprowadzenie. Jest to szczególnie ważne, gdyż pozwala uzyskać jednakowe efekty. Urządzenia też mogą być wykorzystywane do schładzania podłoża w ciepłe letnie dni.

Wprowadzenie wspomnianych systemów nawadniania pieczarkarni wymaga zastosowania szeregu urządzeń i innych elementów. Odpowiednio połączone, pozwalają stworzyć efektywnie działające instalacje technologiczne.

Z czego składają się systemy nawadniania?

Nowoczesne technologie nawadniania pieczarkarni składają się z wielu urządzeń i akcesoriów. Umożliwiają one zautomatyzowanie systemów oraz utrzymanie określonych warunków, idealnych do zapewnienia wzrostu upraw. Tylko w systemie nawadniania podpółkowego znajdują się:

  • instalacja zasilająca rozprowadzana na korytarzu przy użyciu rur typu PP 63mm,
  • zbiornik z zapasem wody do podlania jednorazowego około 2-3 l/m² powierzchni uprawowej,
  • filtr wody,
  • przepływomierz elektroniczny,
  • elektrozawory mosiężne,
  • system rur aluminiowych lub PP oparty na połączeniach ze stali nierdzewnej, lub PP,
  • zawory spustowe,
  • dysze z antykapaczami,
  • filterki zapobiegające zapychaniu się dysz,
  • przyłącza umożliwiające sprawne podłączenie dozownika.

Ponadto pieczarkarnie mogą zostać wyposażone w plandeki tunelowe, żaluzje naciśnieniowe, lampy LED, centrale klimatyzacyjne, kanały wentylacyjne, blanszowniki czy też myjki. Wspomniane urządzenia są stosowane na różnych etapach uprawy – jedne w momencie wzrostu grzybów, inne podczas ich zbierania i przygotowywania do sprzedaży.