Nawadnianie pieczarkarni. Przegląd rozwiązań
Uprawa pieczarek jest niezwykle specyficzna – wymaga zastosowania specjalistycznych technologii i urządzeń do uzyskania plonów. Najważniejsze jest ich odpowiednie dostosowanie do indywidualnych sytuacji. Nowoczesne systemy nawadniania pozwalają zminimalizować udział pracowników w procesie kontroli uprawy i zmaksymalizować efekty działań. Jakie są najpopularniejsze sposoby nawadniania pieczarkarni i jakie urządzenia można wykorzystać? Sprawdź.
Nawadnianie pieczarkarni – dostępne rozwiązania
Wśród dostępnych rozwiązań w zakresie nawadniania pieczarkarni znajdują się systemy podpółkowe oraz kropelkowe. Wybór odpowiedniej metody musi zostać indywidualnie dopasowany do potrzeb danej plantacji. Co ważne – w przypadku dużych upraw istnieje możliwość zastosowania obydwu systemów i połączenie ich działania.
Urządzenia te nie tylko usprawniają czynność podlewania, ale przede wszystkim znacznie obniżają koszty związane z jej wykonywaniem – wyjaśnia ekspert z firmy F.U.H. Toram Tomasz Oramus. Dodaje, że metoda ta także gwarantuje podanie właściwej ilości wody i jej równomierne rozprowadzenie. Jest to szczególnie ważne, gdyż pozwala uzyskać jednakowe efekty. Urządzenia też mogą być wykorzystywane do schładzania podłoża w ciepłe letnie dni.
Wprowadzenie wspomnianych systemów nawadniania pieczarkarni wymaga zastosowania szeregu urządzeń i innych elementów. Odpowiednio połączone, pozwalają stworzyć efektywnie działające instalacje technologiczne.
Z czego składają się systemy nawadniania?
Nowoczesne technologie nawadniania pieczarkarni składają się z wielu urządzeń i akcesoriów. Umożliwiają one zautomatyzowanie systemów oraz utrzymanie określonych warunków, idealnych do zapewnienia wzrostu upraw. Tylko w systemie nawadniania podpółkowego znajdują się:
- instalacja zasilająca rozprowadzana na korytarzu przy użyciu rur typu PP 63mm,
- zbiornik z zapasem wody do podlania jednorazowego około 2-3 l/m² powierzchni uprawowej,
- filtr wody,
- przepływomierz elektroniczny,
- elektrozawory mosiężne,
- system rur aluminiowych lub PP oparty na połączeniach ze stali nierdzewnej, lub PP,
- zawory spustowe,
- dysze z antykapaczami,
- filterki zapobiegające zapychaniu się dysz,
- przyłącza umożliwiające sprawne podłączenie dozownika.
Ponadto pieczarkarnie mogą zostać wyposażone w plandeki tunelowe, żaluzje naciśnieniowe, lampy LED, centrale klimatyzacyjne, kanały wentylacyjne, blanszowniki czy też myjki. Wspomniane urządzenia są stosowane na różnych etapach uprawy – jedne w momencie wzrostu grzybów, inne podczas ich zbierania i przygotowywania do sprzedaży.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana