Meble gastronomiczne do profesjonalnych kuchni Przedsiębiorca
18 października 2018

Niezbędne meble gastronomiczne w każdej profesjonalnej kuchni

Meble gastronomiczne stanowią podstawę wyposażenia każdego profesjonalnego zaplecza kuchennego. Bez odpowiednio dopasowanych mebli technologicznych, przygotowanie żywności nie byłoby możliwe. W placówkach gastronomicznych stosuje się meble nierdzewne które dzięki swoim właściwościom chemicznym nie reagują w kontakcie z żywnością, a dodatkowo ułatwiają utrzymanie należytej higieny w kuchni. Które elementy umeblowania gastronomicznego są szczególnie ważne? Wymieniamy je poniżej.

Stoły robocze

Stoły gastronomiczne – nazywane inaczej stołami roboczymi – to elementy bez których nie może się obyć żadna profesjonalna kuchnia. Meble tego typu są wykorzystywane przede wszystkim przy obróbce wstępnej produktów spożywczych. W codziennej pracy używanych jest co najmniej kilka stołów jednocześnie. Pełnią one rolę stanowisk, przy których przeprowadzane są poszczególne etapy przygotowywania żywności. Nie istnieje jeden typ stołu ze stali nierdzewnej – możemy spotkać wiele modeli o różnych formach i wymiarach. Wiodący element każdego z nich stanowi blat roboczy. Półki do przechowywania produktów i akcesoriów to dodatki które mogą, choć nie muszą występować. Stół wieńczą z reguły stopki z tworzywa sztucznego, które pozwalają na niewielkie regulowanie wysokości mebla.

Szafy nierdzewne

Większość zapleczy kuchennych jest zaopatrzona w szafy gastronomiczne. Są one powszechnie wykorzystywane do przechowywania i magazynowania naczyń. Szczególną popularnością cieszą się szafy przelotowe, które pozwalają na swobodny dostęp do składowanych talerzy czy szklanek z obu stron mebla. Tym samym, naczynia umyte i wyparzone w zmywarce mogą być wkładane z jednej strony, a z drugiej strony wyjmowane do wydawania posiłków. Większość szaf posiada cztery komory ładunkowe oddzielone półkami, chociaż nie jest to regułą. Są wyposażone w drzwi skrzydłowe lub suwane. Tak jak w przypadku stołów roboczych, tak i tutaj istnieje możliwość regulacji wysokości stopek. Poza standardowymi szafami wolnostojącymi, wiele kuchni dysponuje również szafami wiszącymi.

Regały i półki

Naczynia kuchenne mogą być przechowywane również na regałach. Czym się one cechują? Tego typu meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej pełnią funkcje magazynowe, służąc głównie do składowania dużych ilości sprzętów i akcesoriów. Regały wolnostojące są zaopatrzone w kilka półek, które w zależności od potrzeb użytkowników mogą być perforowane. Dostępne w rozmaitych rozmiarach, stanowią przykład solidnej i niezawodnej konstrukcji. Doskonale dopełniają się z półkami wiszącymi, które mają bardzo podobne przeznaczenie. Z tego względu, oba elementy wyposażenia kuchni często są kupowane jednocześnie. Można je znaleźć m.in. w sklepie internetowym firmy Jugema, prowadzącym sprzedaż wysokiej klasy mebli nierdzewnych dla zakładów gastronomicznych różnego typu.

Zlewy i baseny

Zlewy gastronomiczne stanowią element wyposażenia zmywalni. To m.in. w nich zachodzi proces zmywania naczyń jak i również obróbka wstępna produktów spożywczych. Możemy spotkać zlewy jedno-, dwu- a nawet trójkomorowe. Obok komór zlewowych znajdują się blaty, zaopatrzone w ranty wodne ułatwiające zachowanie czystości. Niekiedy w blacie są też wydrążone otwory na odpadki. Pod zlewem mogą być natomiast umieszczone półki i szafki. Wyjątkowy typ zlewu gastronomicznego stanowią baseny ze stali nierdzewnej. Nie posiadają one blatu, gdyż komora zlewowa zajmuje całą powierzchnię mebla. Zlewy/baseny mogą występować w wariancie wolnostojącym, ale i wiszącym. W sprzedaży znajdziemy też baseny nierdzewne na kółkach. Przykładową ofertę mebli dla zakładów gastronomicznych można znaleźć na stronie sklepu online firmy Jugema.