Podstawowe rodzaje laminatów foliowych
Laminaty foliowe ze względu na swoje właściwości mają szerokie zastosowanie. Sprawdzają się w różnych branżach. Doskonale zabezpieczają produkty przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, na przykład przed wilgotnością. Charakteryzują się one wysoką wytrzymałością mechaniczną, odpornością na ścieranie, zabrudzenia, czy też środki chemiczne. Jakie wyróżnia się rodzaje laminatów foliowych?
Laminaty foliowe i ich rodzaje
Laminaty foliowe to produkty niezwykle trwałe i wytrzymałe, przeznaczone do pakowania produktów spożywczych, kosmetyków, wyrobów chemicznych, czy farmaceutycznych. Skutecznie zabezpieczają artykuły przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wilgoć. Laminat foliowy wyróżnia się dużą przezroczystością. Produkty zapakowane w laminat foliowy są widoczne i prezentują się bardzo dobrze. Wyróżnia się różne rodzaje laminatów foliowych. Ze względu na liczbę zastosowanych warstw, w ofercie rynkowej można znaleźć laminaty jedno, dwu, a także trzywarstwowe. Mają one bardzo wysokie walory estetyczne i wykazują maksymalne właściwości barierowe. Wytwarzane są także na bazie różnych materiałów, takich jak folie polietylenowe, polipropylenowe, poliestrowe, poliamidowe, aluminiowe, metalizowane i papier.
Zalety stosowania laminatów foliowych
Laminaty foliowe dbają o dobrą ochronę pakowanego produktu, a także przyczyniają się do zwiększenia wytrzymałości opakowania.
Jak dodaje nasz rozmówca, specjalista i doradca klientów z firmy Supravis, która zajmuje się produkcją różnego rodzaju barierowych i wysokobarierowych opakowań: Dzięki zastosowaniu laminatów foliowych nie trzeba się już martwić o żadne uszkodzenie pakowanego artykułu. Laminaty są odporne na ścieranie, działanie środków chemicznych i zabrudzenia. Zabezpieczają pakowane produkty przed tlenem, parą wodną i intensywnym promieniowaniem słonecznym.
Gdzie wykorzystywane są laminaty foliowe?
Opakowania z laminatów foliowych znajdują szerokie zastosowanie w różnych branżach przemysłu spożywczego do pakowania próżniowego zarówno produktów świeżych, jak i głęboko mrożonych. Obecnie laminaty foliowe są wykorzystywane m.in. do pakowania wyrobów mięsnych i wędliniarskich, wyrobów piekarniczych, wyrobów mleczarskich (m.in. serów i twarogów), a także ryb i owoców morza. Poza branżą spożywczą, laminaty foliowe są również często wykorzystywane do pakowania różnego rodzaju wyrobów medycznych i technicznych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana