Podział wag sklepowych
Wagi etykietujące, kontrolne i kalkulacyjne
Wagi etykietujące są bardzo popularne w branży spożywczej, przede wszystkim w sklepach samoobsługowych. Znajdują się głównie w pobliżu stoisk z owocami, warzywami, orzechami i suszonymi owocami, bakaliami. Klient może wziąć sobie woreczek lub reklamówkę, umieścić w nim wybrany produkt i zważyć go, a następnie od razu wydrukować tzw. etykietę (samoprzylepną naklejkę), na której znajduje się nazwa produktu, cena oraz kod i przykleić do folii. To ułatwienie zarówno dla kupujących, jak i dla pracowników przy kasie, którzy nie muszą przeglądać katalogów z wszystkimi potrzebnymi kodami. Kolejny rodzaj urządzeń elektronicznych w sklepach to wagi kontrolne – jak sama nazwa wskazuje, umożliwiają jedynie sprawdzenie wagi danego produktu.Klient może skontrolować, ile waży wybrany produkt, ale nie może wydrukować etykiety. Niektóre sklepy decydują się na takie rozwiązanie, bo jest dla nich bezpieczniejsze – mówi nam przedstawiciel firmy NETPOL z Chwaszczyna pod Gdynią. Nie ma ryzyka, że ktoś dla drogiego produktu wydrukuje sobie etykietę ze znacznie niższą ceną (na przykład ważąc drogie orzechy brazylijskie, kliknie cenę dla innych, pięć razy tańszych), czego pracownik przy kasie może nie zauważyć. W mniejszych sklepach stosuje się przede wszystkim wagi kalkulacyjne, które umożliwiają zważenie towaru i na podstawie wprowadzonego kodu obliczyć cenę.
Wagi do boksów kasowych i wagi platformowe
Wagi do boksów kasowych spotykamy w różnego rodzaju marketach, czy na stacjach benzynowych. Z wagą tego typu zintegrowany jest ze skaner bi-optyczny, a całość często nazywany wago-skanerem. Urządzenie umożliwia ważenie produktów i odczytywanie kodów kreskowych. Odpowiednio zaprojektowana waga do boksu daje możliwość bezpośredniej współpracy z kasami. Ostatni rodzaj wag, o których warto wspomnieć, to wagi platformowe, które mają szerokie zastosowanie przede wszystkim w przemyśle mięsnym, drobiarskim, rybnym, garmażeryjnym, mleczarskim itd., stosowane są także w przetwórstwie owoców i warzyw, w transporcie i logistyce. Mają znacznie wyższy zakres ważenia i raczej nie spotkamy ich w sklepach, które odwiedza większość z nas – ale w hurtowniach, w których robimy zakupy na przykład do prowadzenia własnej gastronomii już tak.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana