Artykuł sponsorowany

Półprodukty dla cukiernictwa do produkcji nadzień

Półprodukty dla cukiernictwa do produkcji nadzień

Półprodukty cukiernicze wykorzystywane są na różnych etapach produkcji żywności, a najczęściej do glazurowania i dekorowania ciast, drożdżówek, pączków, do nadzień, cukierków, dżemów, przetworów mlecznych i napojów. Wykonane są one z surowców cukierniczych, jednak nie stanowią gotowych wyrobów. Dzięki nim ciasta i inne słodkości nie tylko dobrze smakują, ale również pięknie wyglądają. Jakie półprodukty są najczęściej używane w cukiernictwie?

Pomady cukiernicze

To gotowe półprodukty, czyli gęsta i plastyczna masa, najczęściej wykorzystywana do glazurowania, nadziewania i dekorowania wyrobów w dużych zakładach cukierniczych oraz kameralnych cukierniach. Pomada powstaje poprzez gotowanie, a następnie ochłodzenie i ubijanie roztworu cukrowego lub mlecznego. Jej dużą zaletą jest to, że bardzo ułatwia i przyspiesza proces produkcji wyrobów cukierniczych, a także wzbogaca ich smak. Jest to idealny produkt zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych cukierników.

Pomady to półprodukty cukiernicze, które różnią się od siebie składem, zastosowaniem i konsystencją. Na rynku istnieje kilka ich rodzajów, których można używać na różne sposoby. Pomady wodne są jednymi z najchętniej stosowanych półproduktów. Przed nałożeniem należy ją podgrzać w łaźni wodnej do temperatury ok. 40°C, a następnie dodać maksymalnie 5 % wody. Pomada mleczna z kolei przeznaczona jest do produkcji nadzień do czekoladek oraz pralin. Dzięki dodatkowi pełnego mleka charakteryzuje się aksamitną strukturą. Fondanty natomiast wykorzystuje się do produkcji nadzienia pralin oraz dekoracji powierzchni ciast, ciastek, tortów i innych wyrobów cukierniczych.

Masy i kremy cukiernicze

Znakomicie sprawdzają się do produkcji pralin z czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej, jako gotowe nadzienie do tortów i ciastek, a także polewa do lodów i deserów po podgrzaniu. To właśnie wyjątkowe nadzienie, czyli masy i kremy zapewniają najwyższą jakość ciast, tortów, pralin i innych słodkich deserów. Idealna konsystencja sprawia, że kremy i masy charakteryzują się idealną smarownością. Można je przygotować z odpowiednio utartych surowców, tj. mak, ser, czy orzechy, z dodatkiem cukru i surowców dodających smaku. Kremy można wykonać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Krem na zimno służy głównie do przekładania warstw tortów. Natomiast krem na ciepło sprawdza się do łączenia elementów lub dekorowania ciast.

Syropy glukozowe

Syrop glukozowy to półpłynny, gęsty i wodny roztwór cukrów prostych oraz niskocząsteczkowych wielocukrów, otrzymany w wyniku hydrolizy skrobi pszennej lub ziemniaczanej. Syrop taki można zakupić w wygodnych i bezpiecznych opakowaniach, o różnej pojemności do wyboru. Stosowany jest przez cukierników, jako czynnik wiążący i zmieniający strukturę, wypełniający, sklejający, spulchniający oraz przedłużający świeżość. Najczęściej wykorzystuje się go do produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych, dżemów, przetworów mlecznych, napojów, a nawet piwa.

Innym rodzajem tego półproduktu jest syrop glukozowo-fruktozowy, którego stosuje się w piekarnictwie i cukiernictwie do nadania wyrobom plastyczności, gładkości, puszystości i połysku. Działa on, jako czynnik stabilizacji wilgotności, a także przeciwdziała krystalizacji.

Miód sztuczny

Jest powszechnie stosowany w przemyśle cukierniczym oraz piekarniczym. Jak zauważa specjalista z firmy Holger Food zajmującej się dystrybucją produktów dla branży spożywczej:

Smak i konsystencja sztucznego miodu HOLGER FOOD jest bardzo zbliżona do miodu naturalnego. Doskonałą jakość produktu zawdzięczamy ścisłej kontroli. Jako doświadczony producent miodu sztucznego dbamy o każdy etap powstawania wyrobu.

Miód sztuczny wykonany jest na bazie starannie wyselekcjonowanych składników, a głównymi z nich jest syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy. Jest to produkt uniwersalny o szerokich możliwościach zastosowania. Z powodzeniem wykorzystywany jest do produkcji pieczywa, słodkich wypieków, czy masy makowej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.