Artykuł sponsorowany

Przetwórstwo mięsa drobiowego w świetle przepisów

Przetwórstwo mięsa drobiowego w świetle przepisów
Przetwórstwo mięsa drobiowego wymaga specjalnych warunków weterynaryjnych. Sam zakład powinien spełniać odpowiednie wymogi lokalizacyjne, techniczne, sanitarne i organizacyjne. Przepisy, do których odwołujemy się w naszym artykule, opierają się na rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa zwierząt rzeźnych oraz składowaniu i transporcie przetworów z tego mięsa.

Warunki lokalizacyjne i techniczne

Przepisy prawne określają warunki lokalizacyjne zakładu przetwórstwa mięsa. Według nich powinien on posiadać ogrodzenie i znajdować się na terenie wolnym od szkodliwych i uciążliwych zapachów, sadzy, dymów oraz innych zanieczyszczeń. Pomieszczenia, które się w nim znajdują i służą do przetwarzania i składowania przetworów mięsnych, powinny być odpowiednio wyposażone: w posadzki o konstrukcji trwałej, nienasiąkliwej, nieprzepuszczalnej i łatwej do mycia oraz odkażania, ściany z materiałów o podobnych właściwościach, koloru jasnego (z wyłączeniem czerwonego i zielonego), a także w drzwi z urządzeniami samozamykającymi (z wyjątkiem drzwi w chłodniach, zamrażalniach i tunelach zamrażalniczych), wykonane z odpowiedniego materiału, nieulegającemu korozji, łatwo zmywalnego, nieprzepuszczalnego, nienasiąkliwego i odpornego na uszkodzenia. Ponadto, w pomieszczeniach mają znajdować się sufity o konstrukcji uniemożliwiającej lub utrudniającej gromadzenie się brudu lub pleśni, urządzenia wentylacyjne i wyciągowe do pary, oświetlenie naturalne lub sztuczne niezmieniające kolorów oraz umywalki z doprowadzoną bieżącą wodą przeznaczoną do celów spożywczych. Niezbędne są także urządzenia do mycia sprzętu i urządzeń, do wyładunku surowca i załadunku wyrobów gotowych, a także chłodnie lub zamrażalnie przeznaczone dla surowców i wyrobów gotowych.

Pomieszczenia niezbędne w zakładzie

Jeżeli chodzi o pomieszczenia, znajdujące się w zakładzie, w ich skład powinny wchodzić: magazyn – zarówno surowca, jak i wyrobów gotowych; pomieszczenie do wytwarzania i umieszczania przetworów mięsnych w opakowaniach jednostkowych; jeden magazyn dozwolonych substancji dodatkowych, przypraw, soli i osłonek sztucznych oraz drugi – osłonek naturalnych i soli przeznaczonej do ich solenia; magazyn opakowań jednostkowych i zbiorczych, a także pomieszczenie służące do pakowania przetworów mięsnych w opakowania zbiorcze; pomieszczenie służące do mycia i odkażania sprzętu ruchomego; szatnie przepustowe dla personelu; myjnia środków transportu i pomieszczenie dla urzędowego lekarza weterynarii. W zakładzie przetwórstwa mięsa drobiowego mogą znaleźć się również dodatkowe pomieszczenia służące do:
  • wstępnego oczyszczania surowca;
  • rozpakowywania dostarczonego surowca;
  • rozmrażania surowca;
  • rozbioru mięsa;
  • peklowania mięsa;
  • obróbki mechanicznej mięsa;
  • wędzenia i obróbki termicznej przetworów mięsnych;
  • przygotowywania osłonek naturalnych;
  • plasterkowania i pakowania w opakowania jednostkowe przetworów mięsnych;
  • chłodzenia przetworów mięsnych;
  • topienia tłuszczu;
  • suszenia lub dojrzewania wyrobów mięsnych.
Więcej informacji na temat warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa znajduje się w tekście rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa zwierząt rzeźnych oraz składowaniu i transporcie przetworów z tego mięsa – dodaje właściciel Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich RES-DROB Sp. z o. o.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.