Rodzaje opakowań jednorazowych stosowane w gastronomii
W branży gastronomicznej konieczne jest stosowanie określonych opakowań, które pozwalają na bezpieczne przechowywanie żywności. Muszą być one funkcjonalne i na tyle wytrzymałe, by nie przeciekać np. podczas kontaktu z sosami. Z tego powodu w gastronomii wykorzystuje się różne modele opakowań, pozwalające na przechowywanie określonych produktów spożywczych. Jakie rodzaje wyróżniamy?
Z czego tworzy się opakowania dla gastronomii?
Opakowania dla gastronomii obecnie w dużej mierze są produkowane z papieru. Pozwala to na stworzenie lekkich pudełek, które da się złożyć oraz poddać recyklingowi. Na ich powierzchni można również umieścić dowolny nadruk identyfikujący daną firmę. To doskonałe rozwiązanie w sytuacji, gdy zależy Ci na połączeniu funkcjonalności samych pudełek z reklamą. Wysokiej jakości opakowania papierowe dla gastronomii znajdziesz m.in. w drukarni Dem Druk w Lubsku.
Niekiedy opakowania papierowe muszą być również pokryte warstwą polietylenu, która chroni je przed rozmakaniem. Dzięki temu są one funkcjonalne i znacznie bardziej przyjazne dla środowiska niż warianty wykonane w całości z plastiku. Obecnie stosuje się techniki, które pozwalają na uzyskanie tanich, funkcjonalnych produktów idealnych do przechowywania czy transportowania różnych potraw. Są one wytrzymałe, a jednocześnie bardzo wygodne w użytkowaniu. Często wykorzystuje się je do przewozu jedzenia na wynos czy spożywania posiłków typu street food.
Na rynku znaleźć można również opakowania z plastiku i styropianu. Coraz częściej zastępuje się je jednak znacznie bardziej ekologicznym rozwiązaniem, czyli właśnie papierem. One także są dostępne w wielu kształtach i wielkościach, pozwalając na stosowanie w połączeniu z określonymi daniami.
Opakowania dla gastronomii do różnych potraw
Należy pamiętać, że opakowania dla gastronomii są wykorzystywane do bezpiecznego transportowania i przechowywania różnych posiłków. Z tego powodu przyjmują one formę:
- boxów,
- kubełków,
- tacek,
- rożków,
- opakowań na zapiekanki,
- pudełek na popcorn.
Na rynku znaleźć można również opakowania dla gastronomii w nieco innych kształtach. Są to opcje pozwalające na dostosowanie do wielkości i formy danej potrawy. Zupełnie inne opakowania sprawdzają się w połączeniu z frytkami, a jeszcze inne pozwalają na komfortowe trzymanie zapiekanek lub naleśników. Każde pudełko można również spersonalizować poprzez dodanie odpowiedniego nadruku czy zmianę dokładnego kształtu. Z tego powodu opakowania papierowe dla gastronomii są dostępne w tak wielu wariantach i cieszą się ogromną popularnością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana