Szafy przelotowe ze stali nierdzewnej – ważny mebel restauracyjnych kuchni
Praca w kuchni lokalu gastronomicznego nie jest łatwa i wymaga dużego zorganizowania, jak i odpowiednio praktycznego wyposażenia. Często spotyka się meble, które w całości wykonane są ze stali nierdzewnej i można sięgnąć do nich z obu stron – są to tzw. szafy przelotowe. W niniejszym artykule postanowiliśmy sprawdzić, dlaczego właśnie szafy przelotowe są tak popularne i tak ważne na kuchni?
Szafy przelotowe
Jak sama nazwa wskazuje, szafy przelotowe umożliwiają dostęp do zawartości szafy zarówno z jednej, jak i z drugiej strony. Dzięki temu na kuchni można tworzyć ciągi obróbki jedzenia – coś na wzór optymalizacji zadań na linii produkcyjnej w fabryce.
Zapytaliśmy pracownika firmy Alkos, która specjalizuje się w produkcji tego rodzaju wyposażenia o to, z jakiego materiału najczęściej wykonywane są ich wyroby? Odpowiedział nam, że bezwzględnie z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Wymogi sanitarne i konieczność zachowania sterylności na bardzo wysokim poziomie wymuszają stosowanie materiałów, które w łatwy sposób można utrzymać w czystości. Stal nierdzewna jest tym rodzajem materiału. W dodatku mebel wykonany z tego materiału to również inne korzyści. Meble nie są przesadnie ciężkie, więc dosyć łatwo można je przestawiać, a są na tyle trwałe, że nie trzeba się obawiać o udźwig itp.
Wydzielenie stref
Potrzeba maksymalizacji wydajności pracy na kuchni, zaowocowała koniecznością opracowania systemu, który sprosta tym wymaganiom. Jednym ze sposobów jest zastosowanie podziału w kuchni na strefę brudną i czystą. Dzięki temu bez problemu można zachować odpowiednie warunki sanitarne i higieniczne.
W bardziej renomowanych lokalach dodatkowo stosowane są bardziej wyrafinowane podziały na strefy produkcyjne, wykończeniowe, itp. Stosowanie szaf przelotowych jest bardzo wygodnym sposobem zarządzania obiegiem jedzenia w każdej z nich.
Inne rodzaje szaf spotykane na restauracyjnej kuchni
Oczywiście oprócz szaf przelotowych na kuchni potrzebne są miejsca do składowania i magazynowania surowców do produkcji. Umieszcza się je zazwyczaj w sąsiedztwie ścian budynku, gdyż dostęp do ich zawartości możliwy jest tylko z jednej strony. Na kuchni muszą być również miejsca do tego, aby rozłożyć dania, które mają zostać wydane. Wtedy najczęściej układa się je na stołach gastronomicznych, które również produkuje się ze szlachetnych gatunków stali nierdzewnej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana