Przedsiębiorca
31 lipca 2018

Uprawa pieczarek – pomysł na grzybowy biznes.

Pieczarka to grzyb, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na naszych stołach. Ich niewątpliwe walory smakowe i zdrowotne sprawiły, że stały się one również jednym z czołowych produktów eksportowanych poza granice naszego kraju. Dziś uprawa pieczarek to doskonały pomysł na biznes. Niemniej jednak należy pamiętać, że jest to produkt bardzo wymagający, dlatego też jego produkcja musi być dostosowana do potrzeb grzyba.

Uprawa pieczarek bez tajemnic

W chwili obecnej Polska to praktycznie największy producent pieczarek w Europie i największy eksporter tych grzybów na świecie. Niemniej jednak myśląc o uprawie pieczarki należy poznać od podstaw jej cykl upraw oraz zadbać o niezbędne warunki i infrastrukturę. Warto pamiętać, że pieczarkarnia nastawiona na produkcję masową powinna być wyposażona między innymi w halę uprawową, pomieszczenia do magazynowania i czyszczenia oraz osobne miejsca do odkażania, fermentacji oraz pasteryzacji podłoża. Niemniej jednak najważniejsze jest zastosowania odpowiedniego podłoża zapewnienia właściwego poziomu wilgotności (ok 90%) i temperatury, gdyż grzyb rośnie w miejscach przyciemnionych i wilgotnych. Producenci pieczarek, tacy jak Mirosław  Jachimowicz z Wierzbna, najczęściej przy uprawie stosują torf zmieszany z kompostem. Obecnie istnieje możliwość zakupu gotowego materiału z grzybnią, która może znajdować się w różnych stadiach rozwoju. Temperatura podłoża powinna być stała – w okolicach 24-26 stopni Celsjusza. Warto o to zadbać, gdyż zbyt wysoka temperatura może sprawić, że zarodniki umrą. W przypadku gdy jest zbyt zimno grzybnia nie opanuje podłoża w odpowiednim czasie. Należy też pamiętać o wydzielaniu się dużej ilości dwutlenku węgla, w trakcie cyklu rozwojowego, dlatego miejsce hodowli powinno być dobrze wentylowane. Niezbędne jest także systematycznie podlewanie. W zależności od wybranej odmiany pieczarek, stosowanej grzybni oraz podłoża zapotrzebowanie na wodę wynosi od 20 do 40 l na 1 m2. Zbiory pieczarek, w klimatyzowanych pomieszczeniach, mogą być dokonywane nawet kilkukrotnie w ciągu roku. Najobfitszy jest pierwszy rzut, który następuje po około 21-25 dniach od momentu położenia okrywy i trwa 3-4 dni.

Dlaczego pieczarki

Uprawa pieczarek to pomysł, który coraz częściej realizowany jest przez wiele osób na własny użytek, w przydomowych ogródkach, a nawet w domach. Wynika to z faktu, że wbrew obiegowej opinii, grzyby te, poza walorami smakowymi, posiadają naprawdę ciekawe właściwości zdrowotne. Są one doskonałym źródłem białka, dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów, a także potasu, miedzi i selenu. Zawierają również jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz witaminę D. Dieta bogata w pieczarki ma wpływ na zwiększenie się odporności naszego organizmu oraz regulację poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo spożywanie pieczarek działa przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo, a dodatkowo może wspomóc nas w walce o szczupłą sylwetkę.

Pieczarki to uniwersalny, smaczny i zdrowy produkt, który w odpowiednich warunkach, może być uprawiany i wykorzystywany przez cały rok. Dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy mogli korzystać ze świeżych grzybów.