W jaki sposób działa bemar gastronomiczny?
Utrzymanie odpowiedniej temperatury i świeżości potraw jest niezbędne na stołówkach, a także podczas bankietów i innych imprez okolicznościowych. W tym celu stosuje się bemary gastronomiczne. To bardzo proste, ale niezwykle użyteczne urządzenia, które pozwalają na podanie ciepłych posiłków, gdy tylko jest taka potrzeba. Z naszego artykułu dowiesz się, jak działa bemar gastronomiczny.
Zawsze ciepłe jedzenie
Dlaczego dostępne na bankiecie dania bufetowe są stale ciepłe, mimo że nie zostały ugotowane przed chwilą? Wyjaśnienie tej tajemnicy jest bardzo łatwe. To zasługa pewnego prostego, ale niezwykle potrzebnego w takich okolicznościach urządzenia. Bemar gastronomiczny, bo o nim mowa, służy właśnie do podgrzewania i przechowywania potraw w odpowiednio wysokiej temperaturze. Jego historia sięga I połowy XX w., kiedy to zaczęto go używać we Francji w celu utrzymania ciepła posiłków po ich przyrządzeniu. W dzisiejszych czasach to urządzenie bardzo rozpowszechnione, wykorzystywane na stołówkach, w szpitalach, w szkołach, podczas bankietów czy innych imprez okolicznościowych. Można je kupić od firmy dostarczajacej profesjonalny sprzęt gastronomiczny, takiej, jak choćby Komat.
Obecnie stosowane bemary gastronomiczne to urządzenia o konstrukcji przypominającej kontenery lub stalowe wanny, wzbogacone o umieszczony w dolnej części specjalny system grzewczy. Występują w formie nastolnej, wolnostojącej lub mobilnej – w postaci wielopiętrowych szafek na kółkach.
W nowoczesnych bemarach gastronomicznych poziom ciepła jest regulowany termostatem za pomocą elektronicznego sterownika dla każdej komory z osobna, dzięki czemu można w jednym urządzeniu przechowywać wiele potraw równocześnie w różnej temperaturze.
Zasada działania bemaru gastronomicznego
Jak działa bemar gastronomiczny? Trochę jak termos, gdyż między zewnętrznymi a wewnętrznymi ściankami urządzenia znajduje się powietrze bądź woda. W zależności od rodzaju bemaru, każda komora jest wyposażona w zestaw grzałek elektrycznych, palnik gazowy lub pojemnik na wodę. Do komory wkłada się pojemniki gastronomiczne GN ze stali nierdzewnej, w których umieszcza się potrawy. System grzewczy podgrzewa je następnie do określonej temperatury. Co więcej, jest ona potem stale utrzymywana, co sprawia, że posiłki nie stygną nawet jeśli co jakiś czas zdejmuje się pokrywy. Materiał, z jakiego wykonane są pojemniki chroni potrawy przed przypaleniem.
Ze względu na rodzaj systemu grzewczego wyróżnia się bemary elektryczne i gazowe. W tych pierwszych zestaw grzałek znajduje się między obudową a wanną, drugie są natomiast wyposażone w palniki gazowe. Istnieje również podział na bemary wodne, w których pojemniki z potrawami są otoczone podgrzaną wodą i w ten sposób chronione przed ostygnięciem oraz bemary powietrzne. W tych ostatnich ciepło jest transportowane z grzałek lub palników gazowych przez powietrze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana