Wąż podłączony do cysterny Przedsiębiorca
24 listopada 2020

Węże do cystern – rodzaje i charakterystyka

Cysternami nazywamy specjalistyczne zbiorniki służące do przechowywania, transportu i dozowania różnego rodzaju substancji. Nie tylko płynnych, lecz także materiałów sypkich czy sprężonych gazów. By te procesy mogły w ogóle być przeprowadzone, cysterna musi być wyposażona w węże, dzięki którym jest możliwy bezpieczny załadunek i rozładunek substancji. Właściwości takich węży nieco się różnią w zależności od zastosowania. Jakie są podstawowe rodzaje węży do cystern i czym się charakteryzują?

Węże do materiałów ropopochodnych

Materiały ropopochodne to chyba te, z którymi najprędzej każdy skojarzy cysternę. Napełnianie tradycyjnej cysterny paliwem (benzyną, olejem napędowym) czy ropą naftową jest procesem w dużej mierze zautomatyzowanym. Dzięki temu przebiega on sprawnie i możliwie najszybciej. Napełnianie cysterny jest możliwe dzięki specjalnym ramionom nalew czym, a konkretniej tym ich elementom, które umożliwiają precyzyjne nalanie substancji ropopochodnej do zbiornika. Mowa o gumowych wężach przeznaczonych jedynie do wykorzystania w cysternach. Takie węże są przystosowanie do stałego kontaktu paliwem.

Oczywiście węże paliwowe spotykamy także na stacjach benzynowych – zauważa przedstawiciel firmy LARKIS, specjalizującej się m.in. w produkcji węży silikonowych i gumowych o różnych zastosowaniach – są one trwale elastyczne i także muszą cechować się określonymi parametrami technicznymi. Właściwości węży do paliw i materiałów ropopochodnych muszą pozostać niezmienione nawet przy bardzo częstym kontakcie z tymi substancjami.

Węże silikonowe dla przemysłu spożywczego

Zupełnie inne wymagania stawiane są wężom dla przemysłu spożywczego. One natomiast są zawsze produkowane w taki sposób, by zarówno samo tworzywo, z którego się składają, jak i ich poszczególne elementy konstrukcyjne nie były niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia. Równie ważne jest to, by nie psuły smaku jedzenia i napojów i w ogóle w jakikolwiek negatywny sposób nie wpływały na ich jakość.

By elastyczne węże do cystern wykorzystywane w zakładach przetwórstwa spożywczego mogły niezawodnie grać swoją rolę, muszą być wykonane z czystego chemicznie tworzywa sztucznego: gumy, silikonu lub innego, spełniającego rygorystyczne wymogi unijne. Takie węże wykorzystuje się do przechowywania, transportowania i dozowania m.in. mleka i produktów mlecznych, alkoholi, soków i napojów, wody. Zachowują optymalną elastyczność w temperaturach wynoszących od 30 do 70°C. Wzmacniane są materiałem tekstylnym.