Artykuł sponsorowany

Wpływ młóta browarnianego na krowy hodowlane

Wpływ młóta browarnianego na krowy hodowlane
Liczne zalety, jakie ma młóto browarniane, sprawiają, że rolnicy chętnie włączają ten produkt do mieszanek paszowych dla swoich zwierząt. Szczególnie korzystne jest podawanie wysłodzin browarnych bydłu hodowlanemu. Wysoka zawartość łatwego do przyswojenia białka, która cechuje młóto browarniane, sprawia, że ten odpadek powstały podczas produkcji piwa ma właściwości mlekopędne.

Dlaczego warto podawać młóto bydłu?

Młóto browarniane stanowi atrakcyjną alternatywę dla syntetycznych wysokobiałkowych dodatków do pasz – jest tańsze, a przy tym dostarcza wielu innych potrzebnych składników odżywczych: cennych dla bydła aminokwasów, witamin A oraz E, witamin z grypy B, cukrów strukturalnych, związków fosforu i wapnia, tłuszczów, a także innych makro i mikroelementów. Młóto zawiera też włókna, które powinny znaleźć się w diecie trzody chlewnej. Wysoka zawartość białka pozytywnie wpływa na produkcje mleka i poprawia jego jakość. Pamiętajmy, że żywienie to najważniejszy czynnik wpływający na mleczność krów – jedynie dobrze odżywiona krowa jest w stanie dawać wiele mleka, które cechuje wysoka jakość. Istotna jest nie tylko sama pasza, ale stosowanie dodatków takich właśnie jak wysłodziny browarne. Inne czynniki to cechy indywidualne krowy, warunki hodowlane oraz umiejętne zachowanie okresów między wycieleniem a kryciem krowy. Wysłodziny browarniane są świetnym rozwiązaniem, ponieważ są dla bydła lekkostrawne – zawierają też dużo hemobłonnika. Stanowią też dla krów smaczny dodatek, a więc jako składnik mieszanki sprawią, że zwierzęta będą chętniej przyjmowały pokarm. Zmiany w kondycji żywca są widoczne gołym okiem; racice i szczecina stają się mocniejsze oraz zdrowsze. Młóto korzystnie wpływa też na płodność zwierząt. https://www.youtube.com/watch?v=30olTbWLyCg

Kiedy kupować i jak dawkować młóto?

Największa część rocznej produkcji wysłodzin browarnych, bo aż 70%, ma miejsce wiosną i latem. Wtedy też ceny tego surowca są najtańsze. Przez pozostałą część roku produkowane jest 30%, co oznacza, że spada dostępność, a ceny wzrastają, choć ta ostatnia kwestia nie jest aż takim problemem. Kiedy na rynku młóta jest mało, pierwszeństwo u dostawcy mają tak zwani stali klienci, co sprawia, że indywidualni hodowcy mogą mieć trudności w znalezieniu surowca. Większość zatem nabywa młóto w okresie wiosenno-letnim. Świeże młóto ma dużą zawartość wody, a to powoduje szybkie psucie się – zwierzęta mogą być nim skarmiane zaledwie przez kilka dni. W celu przedłużenia zdatności wysłodziny należy poddać procesowi zakiszenia lub suszeniu. W takiej formie również mogą być dodawane do mieszanek paszowych. Gwarancją zakupienia produktu zdrowego i bezpiecznego jest współpraca ze sprawdzoną firmą, taką jak Domino, która jest czołowym polskim dystrybutorem młóta browarnianego, zajmującego się gospodarowaniem młótem browarnianym.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.