Widelce ekologiczne Przedsiębiorca
29 lipca 2021

Z czego mogą być wykonane sztućce wielorazowego użytku?

Bycie proekologicznym nie oznacza wyłącznie odpowiedniej segregacji odpadów. Dbanie o środowisko naturalne to także wybieranie produktów, które są mu przyjazne. Wiedzą o tym wszyscy ci, którzy rezygnują z używania sztućców jednorazowych na rzecz sztućców wielorazowego użytku. W naszym artykule opowiemy dziś o tym, czy wszystkie sztućce, które mogą być wielokrotnie użyte, są ekologiczne oraz z jakich materiałów produkowane są takie wyroby.

Czy wszystkie sztućce wielorazowe są ekologiczne?

To, czy sztućce wielorazowego użytku mogą być nazywane ekologicznymi, jest niewątpliwie sprawą podlegającą dyskusji. Z jednej strony takie produkty używane są wielokrotnie, a więc redukuje się dzięki temu ilość generowanych odpadów, natomiast z drugiej strony nie każde sztućce wielokrotnego użytku są w stu procentach produkowane w zgodzie ze środowiskiem naturalnym.

Przedsiębiorstwa zajmujące się wytwarzaniem tego typu wyrobów, takie jak producent sztućców ekologicznych Zelan, bardzo często zwracają uwagę na to, że nie wszystkie sztućce wielorazowego użytku mogą być nazywane ekologicznymi. Przyjmuje się, że sztućce ekologiczne to takie, które mają przynajmniej jedną z następujących cech:

  • podlegają recyklingowi,
  • podlegają procesom biodegradacji,
  • można z nich korzystać wielokrotnie,
  • zostały wyprodukowane z uwzględnieniem konieczności ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

Jak więc widać, ekologiczne sztućce to nie tylko takie, które zostały stworzone z materiałów podlegających recyklingowi i biodegradacji. Równie istotny jest proces produkcyjny, który powinien być racjonalnie realizowany, tj. w zgodzie ze środowiskiem naturalnym. Jeśli więc sztućce zostały wyprodukowane z właściwych materiałów, ale podczas ich produkcji spowodowano istotne zagrożenie dla natury, trudno nazywać je w pełni ekologicznymi.

Z jakich materiałów produkuje się sztućce wielokrotnego użytku?

Sztućce wielorazowego użytku mogą być produkowane na przykład ze stali nierdzewnej – ten wariant jest powszechnie stosowany w domach czy w restauracjach. Osoby, które potrzebują sztućców, które mogą ze sobą wszędzie zabrać, stawiają raczej na sztućce wykonane z alternatywnych materiałów, takich jak drewno czy plastik. Należy jednak pamiętać o tym, że pierwsze z nich powinny być wyprodukowane z drewna pochodzącego z recyklingu (nie prosto z wycinki drzew). Także sztućce plastikowe mogą być ekologiczne, o ile są wielorazowe i podlegają recyklingowi.